BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.435,94
HABER /  SEÇİM

Bahçeli'nin son matematik hesabı

Fehmi Koru, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin her kesimi kucaklayacak Köşk üçgeni formülünü yazdı

Abone ol

Star si yazarı Fehmi Koru'ya göre Bahçeli'nin Köşk üçgeni zor değil neredeyse imkansız.

Türkiye’de seçmenin yüzde 64 ve yüzde 36’lık iki üçgenden oluştuğunu söyleyen Bahçeli'nin bu iki üçgen içinden en fazla oyu alacak bir aday çıkarma planı, yazar 'nun gündemindeydi.

Yüzde 64'lük kesim milliyetçi, muhafazakar ve manevi değerleri taşıyor, yüzde 36'lık kesim ise laik ve demokratik değerleri taşıyor. Bahçeli, herkesin 'bunu nereden bulmuşlar' diyeceği bir aday bulacaklarını söylemişti.

Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmaları hız kazanırken, Bahçeli'nin matematik hesabını, yazısında ele alan Fehmi Koru, MHP liderinin '40. yıl hesabı' ile 2011 seçimleri öncesi yaptığı 'her ülkücü 5 arkadaş bulsun' formülünü hatırlattı. 

CHP İLE MHP'Yİ YAKINLAŞTIRMA SÜRECİNDE YENİ MERHALE

Koru, daha sonra Bahçeli'nin formülünü köşesinde böyle değerlendirdi:

ucgen.jpg
Bahçeli'nin çizdiği geometrik formül

Öncekileri aklınız almadı diye Bahçeli’nin bu yeni hesabını yabana atmayın. Gerçekten de, yüzde 100’e tamamlanan iki küme içerisinde yer alan seçmenlerin çoğunun oyunu alacak bir aday cumhurbaşkanı seçilecek; hesap doğru yani... “Bu isim nasıl biri olmalı ki, bu tablo gerçekleşsin?” sorusu da bence geçerli...

CHP’ye gidecek, SP’nin kapısını çalacak, Büyük Birlik Partisi’ni ziyareti de ihmal etmeyecekmiş; “Sivil toplum örgütlerini, inanç gruplarını, katkı sağlayacak herkesi ziyaret edeceğim” de demiş Devlet Bahçeli... Ziyaretlerinde diyeceği de şuymuş: “Ortak paydası geniş olan birini ülkemize cumhurbaşkanı yapalım...”

Hesabın bence en zayıf noktası burası: Saydığı partilerin seçmenlerini Devlet Bahçeli’nin ziyaretleri sonucu ortaya çıkacak isme oy vermeye sevk etmek çok zor...

Zor değil, neredeyse imkânsız...

Çabası bir ‘ortak aday’ çıkartmayla sonuçlanabilir elbette, ancak o kişi Ak Parti adayı karşısında sandık başarısına ulaşır mı? Kamuoyu yoklamaları “Ulaşamaz” diyor... MHP’ye 19 milyon oy beklediği 2011 seçimi öncesinde de kamuoyu yoklamaları “Olmaz” demişti (O seçimde MHP 5 milyon 586 bin oy aldı).

Yine de çabalamaya değer. Cumhurbaşkanı seçtirmek başarılamazsa bile, 2002 seçimi sonrasında başlayan CHP ile MHP’yi yakınlaştırma sürecinde yeni bir merhale daha kaydedilmiş olur.