BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.412,62
HABER /  DÜNYA

Bahçeli’nin mektubu Çiçek’e ulaştı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Meclis’te grubu bulunan 4 parti liderine Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda yaşanan tıkanıklık sonrasında gönderdiği ...

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Meclis’te grubu bulunan 4 parti liderine Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda yaşanan tıkanıklık sonrasında gönderdiği mektuba BDP’nin ardından MHP’den de cevap geldi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarının tıkanmasından sonra 4 siyasi parti genel başkanına mektup gönderen TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in mektubuna MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin cevabi mektubunu gönderdiğini söyleyen MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, yaşanan süreç hakkında bilgi vererek, “MHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun verimsizliği konusunda düşüncelerini sürekli tekrarlıyor ve uygun çözüm yollarını öneriyor. Komisyonun dışındaki kişi ve kuruluşlar tarafından komisyonun çalışmaların itibarsızlaştırılması, komisyona vadeler biçilmesi şeklinde kampanyalar yürütülmüştür” ifadelerini kullandı.
“TBMM Başkanı Cemil Çiçek mektubunda komisyonun çalışmasına ve devamına ve komisyona başkanlık yapma konusunda bir fayda görmediğini ifade etmiştir, biz aksi kanaatteyiz” diyen Bal, “MHP’nin değerlendirmesine göre Anayasa Uzlaşma Komisyonu 137 yıllık anayasa tarihimizde çok önemli ilkleri başarmıştır. 137 yılda 5 tane anayasa yapan Türkiye Cumhuriyeti ilk defa 4 siyasi partisini bir masa etrafına oturtabilmiştir. 4 siyasi parti demokratik kültüre ve uzlaşma kültürüne uygun bir şekilde 25 aydan fazla anayasa taslaklarını diğer partilerle paylaşarak bir sonuca ulaşmaya çalışmıştır” şeklinde konuştu.
Bal, bunun uzlaşma kültürüne ve toplumsal birlikteliği sağlayabilme amacına yapılmış olan çok önemli bir katkı olduğunu söyledi. 60 maddede tam mutabakat sağlandığını söyleyen Faruk Bal, bu 60 maddenin daha yüksek sayılara ulaşabileceğini açıkladı.
AK Parti’yi komisyonun önüne takoz koymakla suçlayan Bal, BDP’nin savaş tazminatı dahil olmak üzere çok marjinal ve ülkenin hem toprak bütünlüğünü, hem de millet bütünlüğünü bozabilecek taleplerinin, CHP’nin isteksizliği ve kendi komisyon üyeleri arasındaki anlaşmazlığın komisyonun çalışmalarında verimsizliğe neden olduğunu ifade etti. Kırmızı çizgiler konusunda MHP’nin görüşlerini açıklayan Bal, “Bu kırmızı çizgiler sadece MHP’nin değil, 5 anayasa yaparak, geçmişteki ödediğimiz bedellerin izini sürerek ulaştığımız ve tarihin Türk milleti adına MHP’ye söyletmiş olduğu kırmızı çizgilerdir. Bunlardan bir tanesi şu soruya verilecek cevap ile ilgilidir; Anayasa Uzlaşma Komisyonu yeni bir devlet mi kuruyor, yoksa İstiklal Harbi ile kurulun Türkiye Cumhuriyeti’ni yeni bir anayasa mı yapıyor? Bizim cevabımız tektir, Türkiye Cumhuriyeti Devletine bir anayasa yapmak durumundadır. Biz bu anayasayı kime yapıyoruz? Biz bu anayasayı elbette Türkiye Cumhuriyeti Devletine yapıyoruz. İstiklal mücadelesi vermiş olan Türk milletine yapıyoruz, Türk vatandaşlarına yapıyoruz. Bunlar sadece MHP’nin değil bu ülkede yaşayan herkesin kırmızı çizgisi olmalıdır” diye konuştu.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışması için gereken şartları sıralayan Bal, 4 siyasi partinin oturarak yola çıktığını, çayı geçerken at değiştirmenin yasak olacağını söyledi. Komisyonun bu şekilde çalışmalarına devam edip edemeyeceğinin sorulması üzerine Bal, “Biz siyasi partiler aklıselime gelebilirse, demokratik değerlere uygun davranırsa, anayasa hukukunun gerektirdiği sorumlulukla devam edilirse inanıyoruz. Türkiye savaş mı kaybetmiştir ki bir savaş maddesi konulsun. BDP kendisine bir çeki düzen vermektedir” şeklinde konuştu.
AK Parti’nin oyununun bozulduğunu ifade eden Bal, “Bir parti mazeretsiz olarak 3 defa toplantıya katılmazsa komisyon çalışmalarından çekiymiş sayılır. AK Parti bu hükmün üzerine örterek Meclis Başkanı’nın üzerinden komisyonu dağıtmaya çalışmaktadır. Bu oyun bozulmuştur” açıklamasını yaptı.