BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.411,95
HABER /  GÜNCEL

Bağdattan ses seda yok!

Türkiye, PKK terörü konusunda Irak'a sert bir nota vermişti. Aradan bir ay geçti ama Irak'ta "tık" yok... Nedenini uzmanlar;

Abone ol Türkiye'nin Irak'a verdiği PKK notasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen Bağdat'tan hala olumlu bir adım gelmedi. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ''görünen o ki Irak'ta bu konuda siyasi irade yok'' yorumunda bulunuyor.

9 Nisan'da Irak'a verilen notada, PKK ile mücadelede somut adım beklentisi dile getirilmiş, Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarının varlığı hatırlatılmıştı.
 
Ancak notanın üzerinden 1 ay geçmesine rağmen hala olumlu bir adım atılmadı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin "PKK ile mücadelede Kuzey Irak'taki otorite ile görüşün" önerisine soğuk bakıyor. 
 
"Faydalı olmayacak bir görüşmeyi yapmak anlamsız" diyen diplomatlar, Barzani'nin devam eden açıklamalarının diyalog zeminine zarar verdiğinin altını çiziyor.

Diplomatik kaynaklar, ABD ve Irak'taki merkezi hükümetle görüşmelerin sürdüğünü, ancak sürecin nereye varacağının henüz kestirilemediğini söyledi.
 
Özellikle ABD tarafında soruna çözüm getirme konusunda ciddi bir iradenin oluşmakta olduğunu gördüklerini belirten kaynaklara göre, "somut adım" siyasi irade gerektiriyor ve şu ana kadar Irak tarafında bu iradenin var olduğunu gösteren somut bir adım gelmedi.
 
Diplomatlar, "Notaya somut cevap, PKK konusunda gerekli adımı atmakla verilecek" ifadesini kullandı.
 
"Kerkük Irak'ın iç meselesi"
 
Kerkük meselesiyle ilgili olarak da konunun Irak'ın iç meselesi olduğuna işaret eden kaynaklar, bununla birlikte mevcut koşullar altında, Irak Anayasası'nın Kerkük'ün statüsünün belirleneceği referandumla ilgili 140'ıncı maddesi uygulanmadan, referandumun yapılamayacağını herkesin görmeye başladığını ifade etti.
 
Söz konusu maddenin bir türlü uygulanamadığına ve bu konuda Irak'ınkendi içinde de bir "direnme" olduğuna işaret eden kaynaklar, uzlaşma için gereken zeminin hazırlanması için önce referandumun ertelenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Barzani'nin sözleri notaya sebep olmuştu

Kuzey Irak'raki bölgesel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani, 7 Nisan'da Türkiye'ye yönelik sert açıklamalarda bulunmuş, ''Eğer Türkiye Kerkük'e müdahale ederse, biz de Diyarbakır ve Türkiye'deki diğer kentlerle ilgili işlere müdahale ederiz'" demişti. 

Türkiye açıklamalarla ilgili olarak 9 Nisan'da Irak'a nota vermiş ve terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki her türlü faaliyetine son verilmesini ve terörle mücadele konusunda acil ve kararlı tedbirler alınmasını istemişti. //