BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,62
ALTIN 2.391,92
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Babacan'dan IMF yanıtı!

Babacan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan cevap metni ile yanıtladı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012 yılı başından bu yana sürmekte olan IMF kaynaklarının artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, Türkiye adına TCMB'nin 5 milyar ABD Doları tutarında taahhütte bulunduğunu bildirdi.

Babacan, 2012 yılı başından bu yana sürmekte olan IMF kaynaklarının artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, başta G-20 ülkeleri olmak üzere, bir grup ülke tarafından toplam 456 milyar ABD Doları tutarında taahhütte bulunulduğunu belirterek, "Bu çerçevede, ülkemiz adına TCMB, 5 milyar ABD Doları tutarında taahhütte bulunmuştur. Bahse konu taahhütler, IMF'nin esas kaynaklarının olası bir küresel/bölgesel kriz sırasında Fon kaynaklarına olan talebi karşılamakta yetersiz kalması durumunda ülkelerden talep edilecektir. Hâlihazırda taahhüdümüze yönelik bir talep bulunmamaktadır" dedi.

Taahhüde konu kaynağın kısmen ya da tamamen kullanılması durumunda; azami geri ödeme vadesinin 10 yıl olarak tanımlandığını ifade eden Babacan, şöyle dedi:

"Ancak, IMF'nin kaynak ihtiyacının devamı halinde TCMB'nin uygun görüşü alınmak kaydıyla, söz konusu vadenin 15 yıla kadar uzatılması mümkündür. Öte yandan imzalanan bu anlaşma çerçevesinde, ülkemizin acil bir ödemeler dengesi ihtiyacı olması durumunda, IMF'ye sunulacak kaynaklar TCMB'ye hemen geri ödenecektir."