BIST 9.993
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.435,38
HABER /  GÜNCEL

Babacan'dan Avrupa'ya para uyarısı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, borçlara karşı para basmaya hazırlanan İtalya ve İspanya'yı uyardı

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İtalya ve İspanya'nın borcunu kapatmak için para basmasının ciddi sıkıntılara yol açacağını söyledi. Son dönemlerde İtalya ve İspanya'nın ciddi miktarlarda para bastığına dikkat çeken Babacan, bu iki ülkeyi uyararak aksi taktirde euro bölgesinde büyük sorunların yaşanabileceğini söyledi.

Ali Babacan'dan İtalya ve İspanya'ya ekonomi uyarısı! Her iki ülkenin de ne yapılması gerekiyorsa bir an önce yapması gerektiğini vurgulayan Babacan, "Somut adımlar atılması gerekiyor. Yoksa bu sıkıntıyı çözemezsiniz. Merkez Bankası, para basarak geçici süre destek olabilir. Ama karşılıksız parayı sürekli basarsanız yarın bütün dünyayı bir istikrarsızlık dönemine sürüklemiş olursunuz." uyarılarında bulundu.

AB'nin tek para birimi kullandığını dile getiren Babacan, borcu yüksek olan İspanya ve İtalya gibi ülkelerin bu borcu kapatmak için Merkez Bankası'na para bastırttıklarını aktardı. "Bastığın paranın değeri ne olacak." diye soran Babacan, "Sıkıştığında para basıyorsun. Dünyanın güvendiği bir para birimine pervasızca basıp dağıtmak dünya ekonomisini riskli bir döneme sokar." şeklinde konuştu.

"ABD VE AVRUPA KARAR ALMAKTAN KORKUYOR"

Ali Babacan, ABD'de kongre ve yönetimin ayrı ayrı noktalarda olduğunu, karar almak için kongre ile yönetimin ortak hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, Amerika'nın tarihinde ilk defa kredi notunun düştüğünü hatırlattı.

Avrupa'da da durumun çok farklı olmadığına işaret eden Babacan, "AB, 27 ülke. Bu 27 ülke karar almada noktasında korkuyorlar. 'Acaba bu kararı alırsam başıma bir şey gelir mi?' diye düşünüyor. Bu durumda ekonomik sorunların çözülmesi mümkün olmuyor. Bu işler çok öyle aya insan göndermek gibi, uzaya roket fırlatmak gibi ince matematik hesabı isteyen şeyler değil. Bir ülkenin borcu çoksa bütçe açığına dikkat etmesi lazım. Çok basit bir matematik hesabı lazım. Sağlamlık öyle lafla olmaz. Sağlamlık öyle lafla olmaz. Sağlamsan sorunu rakamlarla ortaya koyacaksın. Bize güvenin bize bir şey olmaz böyle bir dönemde değilsiniz. Herkes tedbirini alacak. Açığı olanlar açığını kapatacak. Biz güvenmiyorsunuz. Mali bünyenizi sağlam tutun dünya size güvensin." diye konuştu.

"GÖZÜMÜZÜ KIRPMADAN KARARLAR ALACAK BİR SİYASİ YAPIMIZ VAR"

Türkiye'nin 2011 yılında yapılan referandumdan güzel sonuçlarla çıktığını, seçimlerde de halkın iradesinin güçlü bir şekilde ortaya çıktığını dile getiren Başbakan Yardımcısı Babacan, bununla birlikte Türkiye'nin, karar alma mekanizmaları bakımından pek çok ülkeden ayrıştığını kaydetti.

"Gözümüzü kırpmadan kararlar alacak bir siyasi yapımız var." diyen Babacan, "Bununla birlikte çok hızlı kararlar alabiliyoruz. Hep uzun vadeli adımlar atıyoruz. Hep ileriye bakıyoruz. Korkmadan yürüyoruz. Uzun vadede milletimizin çıkarına işler yapıyoruz. Halkımız bunu anlıyor." ifadelerini kullandı.

"TÜRBÜLANSIN TÜRKİYE'YE ORTA VE UZUN VADEDE OLUMSUZ BİR ETKİSİ OLMAYACAK"

Avrupa ve Amerika'ya acil reçete gerektiğine işaret eden Babacan, liderleri siyasi ifadeleri bir kenara bırakıp ülkelerinin geleceği için karar almaya çağırdı.

Türkiye olarak süreci yakından takip ettikleri bilgisini veren Babacan, "Küresel karar alma mekanizmaları içindeyiz. Çok sık telefonla görüşmeler yapıyoruz. Kapalı kapılar ardında yapılan toplantılarda bir endişe var. Buda bizi ürkütüyor. Dünya şu anda güçlü siyasi liderlere muhtaç. Türkiye'de siyasi iktidar ve güven ortamı çok iyi. Halkımızın hükümete güveni tam. Güven ve siyasi istikrarın sağlam olmasına rağmen biz bu türbülansa girdik. Bu türbülansın Türkiye'ye orta ve uzun vadede olumsuz bir etkisi olmayacak. Türbülans bittiğinde Türkiye yoluna devam edecek. Tıpkı 2008-2009 döneminde olduğu gibi Türkiye en hızlı çıkan olacak. Hele hele bu sene farklı bir yapıda giriyoruz. Bankacılık sistemimiz güçlü. Avrupa bankalarını sermayeleri çok düşük. Türkiye'deki bankaların sermayeleri OECD en üst seviyesinde. Bu tür dalgalanmalarda bizim bankalarımızın bilançoları çok iyi. Bir şey olmaz." açıklamasını yaptı.