BIST 10.269
DOLAR 32,30
EURO 34,84
ALTIN 2.449,63
HABER /  DÜNYA

Azerbaycan'da skandal seçim

Azerbaycan'da dün cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı; sandıklar kapanmadan sonuçlar açıklandı.

Abone ol

AZERBAYCAN'da ilginç seçim. Sandıkların kapanmasına 8 saat kala araştırma şirketi Prognoz, Cumhurbaşkanı Aliyev'in yüzde 92.15 oyla yeniden seçildiğini ilan etti.

Merkez Seçim Kurulu ise daha sayımın başında Aliyev'in yüzde 85'le seçildiğini duyurdu.

Petrol zengini 9.5 milyon nüfuslu Azerbaycan'da halk, dün cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa gitti. 2009 yılında tartışmalı referandumla iki dönem cumhurbaşkanı seçilme yasağını kaldıran İlham Alivey'in (51) seçimi kazandığı daha sandıklar kapanmadan ilan edildi. Kamuoyu araştırma şirketi Prognoz 939 seçim bölgesinde sandık çıkışı anket sonucunu oy verme işleminin bitmesine sekiz saat kala açıkladı. Bununla zor durumda kalan Azerbaycan Merkez Seçim Kurulu ise 'biraz geç de olsa' beklenen açıklamayı yaptı ve oy sayımının henüz başında Aliyev'in seçimi yüzde 85'le kazandığını ilan etti.

ALİYEV'DEN BÜYÜK ZAFER

Oyunu kullanmaya eşi Mihriban Aliyeva ile kızları Arzu ve Leyla Aliyeva'yla birlikte giden Aliyev, 9 aday karşısında kazanacağından o kadar emindi ki seçim kampanyası dahi yürütmedi. En 'güçlü' rakip olan Milli Şûra koalisyonu ortak adayı tarih profesörü Cemil Hasanlı, birçok seçim merkezinden olumsuz bilgiler geldiğini, bazı gözlemci ve temsilcilerin çalışmasının engellendiğini ileri sürdü. Katılımın yüzde 72 olduğu seçimde Hasanlı yüzde 5 oy aldı.