BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,99
ALTIN 2.447,44
HABER /  DÜNYA

AZERBAYCAN’A DEMOKRASİ VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ELEŞTİRİSİ

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Azerbaycan’ın demokrasi ve basın özgürlüğü alanlarında hâlâ eksiklikleri bulund...

Abone ol

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Azerbaycan’ın demokrasi ve basın özgürlüğü alanlarında hâlâ eksiklikleri bulunduğunu söyledi.
İki günlük Azerbaycan temaslarının sonunda basın toplantısı düzenleyen Füle, Azerbaycanlı yetkililerle yaptıkları görüşmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği’nin Azerbaycan’la ikili ilişkilerini, karşılıklı saygı ve ortak çıkarların yanı sıra ortak değer ve prensipler temelinde geliştirmek istediğini belirten Füle, "Sayın Aliyev, hükümet üyeleri, muhalefet temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile dün ve bugün dostane ve samimi görüşmeler gerçekleştirdim. Taraflar arasındaki ilişkinin, hem Doğu işbirliği çerçevesinde hem de modernizasyon ve reform sürecinde Azerbaycan’ı desteklemek açısından, güçlendirilmesi ve genişletilmesi konularını ele aldık" dedi.

VİZE KOLAYLIĞI VE ENERJİ İŞBİRLİĞİ
Azerbaycan vatandaşlarına vize kolaylığı konusunda anlaşmanın kısa süre sonra neticeleneceğini ifade eden Füle, "Böylece Azerbaycan vatandaşları basit prosedürleri yerine getirerek Avrupa’ya seyahat etme avantajı elde edecek. Ayrıca, şu an müzakere halinde olan hava ulaşımına ilişkin anlaşmanın yakın gelecekte tamamlanmasıyla yeni imkanlar ortaya çıkacak" diye konuştu.
AB ile Azerbaycan arasındaki enerji işbirliğinin sağlıklı ve hızlı bir şekilde geliştiğini vurgulayan Füle, "Artık, Güney Gaz Koridoru’nun Avrupa rotası konusunda karar vermeye çok yakınız" açıklamasında bulundu.

AZERBAYCAN’IN DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI KARNESİ
Füle, konuşmasında "Fakat enerjinin yanı sıra bizim için büyük önem arz eden konu, insan hakları ve demokratik prensiplerin uygulanmasıdır" dedi. Bu değerlerin, taraflar arasındaki gündemin en önemli parçasını oluşturduğunu kaydeden Füle, şunları söyledi: "Mart ayındaki İleri Raporu’muzda bu konudaki endişelerimizi ve Azerbaycan’ın eksikliklerini gidermeye yönelik çabalarını desteklemek için birlikte çalışabileceğimiz alanların altını çizdik."
Füle, seçim süreci, insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunması, bağımsız yargı dahil demokrasi konusundaki yükümlülüklerin yerine getirilmesine yönelik çabaların devam etmesi gerektiğini söyledi.
"Dünya Basın Özgürlüğü gününde, demokrasi için medya özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu vurgulamak isterim" diyen Füle, önümüzdeki devlet başkanlığı seçimlerinin demokrasi açısından bir test niteliği taşıyacağını kaydetti.
Azerbaycan’da uluslararası yükümlüklerine uygun şekilde adil ve özgür bir seçim görmeyi arzuladıklarını söyleyen Füle, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu sadece özgür oy kullanma ve seçimlerin özgürce denetlenmesi dahil, aynı zamanda ülkenin geleceğine yönelik tüm fikirlerin açıkça ifade edilebildiği, özgür ve adil bir seçim kampanyası süreci manasına da gelmektedir."
İHA)