BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Azap Gölü'ne bilimsel inceleme

Kirliliğin önlenmesi için Süleyman Demirel Üniversitesi'nden bir heyetin gölde bilimsel inceleme yapacağı bildirildi.

Abone ol

Söke ilçesi sınırlarındaki Azap Gölü'nde canlıların ölümüne yol açan kirliliğin önlenmesi için Süleyman Demirel Üniversitesi'nden bir heyetin gölde bilimsel inceleme yapacağı bildirildi.

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Bayraktar, göl ekosisteminde bozulmalar yaşanan Azap Gölü'nde inceleme yaptı. Rektör Prof.Dr. Bayraktar, inceleme gezisinin ardından yaptığı açıklamada, üniversite olarak sulak alanların kurtarılması ve korunmasına yönelik çalışmalarını 2007'den bu yana EKODOSD ile birlikte yürüttüklerini belirtti. Bu çerçevede Azap Gölü'ndeki kirlilikle ilgili 2007 yılında EKODOSD ile birlikte göl ekolojisiyle ilgili bir rapor hazırladıklarını hatırlatan Bayraktar, şöyle konuştu: "Ne yazık ki, bugün geldiğimizde gölde yaşanan olumsuzlukları gördük. Birçok canlının ölümüne ve gölün durumuna üzüldük. Neler yapılabilir diye önümüzdeki günlerde SDÜ'den ekip arkadaşlarımızla birlikte burada bir değerlendirme yapacağız. Ekosistemi ve sulak alanları, bu coğrafyanın en büyük zenginliği olarak korumak zorundayız. Göl kıyısında birçok tarım ilacı kutusu gördük. Bu gözlemimiz bile aslında gölün zehirlenme nedenlerini bir miktar açıklamaktadır. Bu konuda çiftçimizin ve bölge halkının duyarlı olması için EKODOSD'un ve üniversitemizin mutlaka gerekli çalışmaları yapması gerektiğini düşünüyorum.''

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü de, Azap Gölü'nün bulunduğu coğrafyaya hayat veren çok önemli bir su olduğuna işaret ederek, gölün kirlilikten kurtarılabilmesi için üniversite tarafından yapılacak bilimsel incelemeyi çok önemli bulduklarını söyledi.