BIST 10.163
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.400,70
HABER /  GÜNCEL

Aytaç Yalman'dan JİTEM itirafı

Hayata Dönüş Operasyonunda tanık olarak ifade veren Aytaç Yalman, sorgusunda, JİTEM'in varlığını kabul ederek, dikey bir örgütlenme olduğunu itiraf etti.

Abone ol

Eski Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman, Hayata Dönüş Operasyonun MGK kararı olduğunu, emri bizzat kendisi verdiğini ama bizzat operasyonun başında yer almadığını söyledi.

BirGün gazetesinden Elçin Yıldıray'ın haberine göre  19-22 Aralık tarihlerinde 20 cezaevine birden eşzamanlı yapılan ve 30 tutuklulun öldürüldüğü “Hayata Dönüş Operasyonu” davası kapsamında tanık olarak ifadesi alınan Eski Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman, operasyonun MGK kararı olduğunu, emri bizzat kendisi verdiğini ama bizzat operasyonun başında yer almadığını söyledi. 

JİTEM İTİRAFI GELDİ

Yalman, sorgusunda, JİTEM'in varlığını kabul ederek, dikey bir örgütlenme olduğunu itiraf etti. Yalman, operasyonda kimyasal silah kullandı mı sorusuna ise “bana böyle bir bilgi intikal etmedi” yanıtını verdi.

39 JANDARMA'NIN YARGILANDIĞI DAVADA TANIK

Bayrampaşa Cezaevi'ndeki “Hayata Dönüş Operasyonu” sırasında görev sınırlarını aşarak 12 kişinin ölümüne sebep oldukları , 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle dönemin 39 jandarmasının yargılandığı İstanbul Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yürütülen davada, müdahil avukatların tanık olarak dinlenmesi talebi üzerine Eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ifade verdi. Bodrum 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan ara celsede tanık olarak dün ifadesi alınan Yalman, o tarihte Jandarma Genel Komutanı olduğunu belirterek, “Aradan on üç sene geçti, olayların detaylarını tam olarak hatırlamıyorum” dedi.

Jandarma bölge komutanlıklarına gerekli emirleri ve talimatları verdiğini kaydeden Yalman, operasyonun jandarma bölge komutanlıkları tarafından yapıldığını, plan ve icra aşamasında bulunmadığını kaydetti.

‘AMAÇ ÖLÜME MANİ OLMAKTI’

Yalman, o dönemde cezaevlerinde sık sık problem yaşandığını belirterek, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın ortak kararı ve Milli Güvenlilk Kurulu kararı sonucunda operasyon kararı alındığını söyledi. Açlık grevi ile ölüm oruçlarının 60'ıncı gününde müdahale kararının ortaya çıktığını ifade eden Yalman, “Buradaki amaç tutuklu ve hükümlülerin ölümlerine mani olmaktı” dedi. Operasyonu, dönemin İstanbul Bölge Jandarma Komutanı Engin Hoş’la birlikte operasyonu planladıklarını ve yürüttüklerini söyledi.

Yalman operasyona katılan birliklerin hangi birlikler olduğu sorusuna, “Hatırlamam mümkün değildir. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan istenirse bulunabilir. Hatırladığım kadarıyla direktifi imzalayan başkanın adı Yusuf Soybaş'tır, ancak emin değilim” diye yanıtladı.

Yalman, operasyonda kullanılan silahlar ile ilgili ise bir bilgisinin olmadığını ifade etti. “Operasyonda kimsayal silah kullanıldı mı? Sorusuna, “Bana böyle bir bilgi intikal etmedi” yanıtını veren Yalman, beyaz fosfor sorusunu da “Bilmiyorum ancak sis amaçlı kullanılıyor diye tahmin ediyorum” şeklinde yanıtladı.

‘JİTEM DİKEY BİR YAPILANMA’

P90 silahını hiç duymadığını ifade eden Yalman “JİTEM adını duydunuz mu” sorusuna da, “JİTEM'i ben görmedim. Daha doğrusu benim zamanımda kalmamıştı, daha doğrusu ben kalmamıştır sözünü sehven söyledim. Bu uzun yıllar devam edegelen bir sorun olduğu için bunun ne olduğunu araştıma ihtiyacı hissetim, bu maksatla Ankara'da karargahta bu konuyla ilgili yani istihbarat konusuyla ilgili ast kademeden üst kademeye kadar görevlileri topladım, böyle bir teşkilat olup olmadığının tespitini yapmaya çalıştım, varlığını anlamaya çalıştım ve daha sonra jandarma istihbarat yapılanmasıyla ilgili bir düzenleme yaptığımı hatırlıyorum, ben yaptığım araştırmada bu yapılanmanın yatay değil dikey olduğunu tespit ettim, bunun yanlış olduğunu gördüm, jandarma genel komutanlıklarına bu yapıyı yatay hale getirilmesi konusunda emir verdim” diye konuştu.

Dikey olarak kime bağlı olduğu sorusuna ise, “İçinde bir yapılanmaydı, en üstte Jandarma İstihbarat Başkanı vardı” yanıtını verdi. Armut tipli bombalar ile ilgili ise bugüne kadar böyle Bir şey duymadığını söyleyen Yalman, “tarif ettiğinize göre bu tüfek bombasıdır. Yakın hedefler içindir” dedi.