BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Aytaç Durak'ın dudak uçuklatan serveti

Aylık gelirinin 54 bin Lira olduğunu açıklayan Durak'ın 15 gün önce verdiği mal beyanı inanılır gibi değil.

Abone ol

26 Şubat 2010 tarihinde valiliğe verdiği mal beyanında toplam bir milyon 804 bin 797 metrekare taşınmazı olduğunu açıkladı. Durak, bu arazilerin 161 bin metrekarelik bölümünü son 5 yılda imardan geçirmiş

İlk olarak 1985 yılında Adana Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Durak aradan geçen 25 yıl içinde sadece bir kez seçilemedi. Bu süreçte 4 parti değiştirdi. Aradan geçen 20 yıl içinde kendisiyle ilgili bir çok iddia ortaya atıldı.

Ancak geçtiğimiz hafta yola birlikte çıktığı hangi partiye geçerse birlikte hareket eden Belediye Meclisi Başkan Vekili Mustafa Tuncel’in sözleri Durak’ın koltuğunu salladı. Tuncel, yol arkadaşıyla ilgili olarak tam 2 milyar dolarlık serveti olduğunu iddia etti.

 Eşim zengin kızıysa ben ne yapayım
Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak, İstanbul Swiss Otel'de düzenlenen basın toplantısında hakkındaki iddialara cevap verdi.

 

Basında yer alan haberlere de değinen Aytaç Durak, "45 bin liralık aylık gelirim varmış. Ne anlar Adanalı fakir fukara. Malım mülküm varsa bu 84'te belediyeye gelmeden önceydi. Eşimin de vardı. Eşime ailesinden miras kaldı. Eşim zengin kızıysa ben ne yapayım. Hala oralardan gelir geliyor" şeklinde konuştu.

Arazi zengini

Peki Aytaç Durak’ın bu kadar serveti var mı? Durak’a sorulduğunda servetinin yaklaşık 40 milyon dolar olduğunu söylüyor. Bunun tamamen alın teri ve miras yoluyla kaldığını arsa zengini olduğunu söylüyor. Durak, 26 Şubat 2010 tarihinde valiliğe verdiği mal beyanında toplam bir milyon 804 bin 797 metrekare taşınmazı olduğunu beyan etti. Bu taşınmazların bir milyon 396 bin metrekaresi tarla. 397 bin metre kare ise arsa. Bu arsaların 278 bin metrekaresi imarlı, yani üzerinde ya bina var ya da bina yapılmaya elverişli.


Baldızından çiftlik miras

Aytaç Durak’ın mal varlığı listesinde en son değişiklik ise 26 Ocak 2010 tarihinde olmuş. Eşinin kız kardeşinin vefat etmesi üzerine 350 dönüm metrekarelik tarla ve binadan oluşan çiftlik 3 kardeş arasında eşit pay edilmiş. Durak bu çiftliğin değerinin yaklaşık 15 milyon TL olduğunu, eşinin payına ise 5 milyon TL düştüğünü söylüyor.

Tarlalar imardan geçti

Durak’ın mal beyanı incelendiğinde çok çarpıcı bir nokta ortaya çıkıyor. Başkanın 397 bin metrekarelik arsasının 278 bin 794 metrekaresi imarlı. Bu imarlı arazinin 161 bin metrekaresine son 5 yıl içinde imar gelmiş. Yani Durak’ın kendi başkanlığı döneminde tarla olan arazilere imar yapılmış. En son 54 bin metrekarelik arsanın imarı 12 Şubat 2009 tarihinde yapılmış.Bütün listeye bakıldığında sadece 38 bin metrekarelik alana kendisinin döneminde imar yapılmadığı ortaya çıkıyor.

Beyanda kira geliri yok

Mal beyanı incelendiğinde Durak’ın bankada yaklaşık 1 milyon TL nakiti olduğu ortaya çıkıyor. Durak’ın eşine ve iki çocuğuna ait 3 banka hesabında 676 bin TL’si bulunuyor. Ayrıca yine banka hesabında 204 bin doları da var. Aynı beyannamede borç ve alacak çizelgesi de bulunuyor. Bu çizelgeye göre kızı Ayşe Cavca’a ve eşi Fahriye Durak’a borçlu. Kızına 50 bin TL kira borcu bulunurken eşine ise toplam 750 bin TL borçlu. Ancak Aytaç Durak’ın oğlundan da 250 bin lira alacağı var. Mal beyanında Migros’tan gelen gelir ve kira gelirleri yer almıyor.