BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.460,89
HABER /  GÜNCEL

Aydınlar Fenerbahçe'yi yaktı mı?

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, iddiarameyi bekledi ama Fenerbahçe'yi bekleyen tehlikeler de kapıda.

Abone ol

UEFA 'Temiziz' kağıdı alarak kendisini garantiye aldı. Ancak Avrupa sürecinde şike kanıtlanırsa cezası daha ağır olacak. Rakipler dava açabilecek ve Kanarya'nın 'ihracı'ndan sonraki sezonları kapsayabilecek. Kupadan dolayı Avrupa'ya gidecek olan Kartal için de tehlike var.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, başta Fenerbahçe olmak üzere şike ve teşvik primi olaylarına adı karışan takımlarla ilgili bir karar vermemesiyle eleştiriliyor. Hakkında "Fenerbahçe'ye başkanlık hedefi var ve bu takımı küme düşüremez" iddiaları yükseliyor. Aydınlar, karar vermek için iddianameyi bekleyeceklerini açıklamıştı.

TURNUVA SÜRSE BİLE İHRAÇ EDİLİR

Tüm bu tartışmalar çerçevesinde Süper Lig başlayacak, 'şaibeli lig sıralamasına' göre takımlarımız Avrupa'ya gidecek. İşte en büyük tehlike burada yatıyor. UEFA takım listesini kabul etti. Fakat, federasyonun kendisini 'attığı topu' aynen geri yollamayı da bildi! Yayımladığı bildiride şunlara dikkat çekti:

"TFF'nin sportif başarıya göre bize liste gönderdiğine inanıyoruz. Ancak takım ve takımlar şikeyi karışmışsa, turnuva sürese bile ilgili takım ihraç edilir. Verdikleri 'temiziz' belgesine rağmen manipülasyona karıştıkları için Avrupa'dan yıllarca men edilebilir."

LİGİ BIRAKIP YARIDA VEDA EDEBİLİR

Yani Şampiyonlar Ligi sürerken, Fenerbahçe'nin illegal faaliyetleri kanıtlanırsa, cezası daha ağır olacak. Çünkü 'Biz temiziz' belgesi ile UEFA'yı kandırmış durumuna düşecek. Fenerbahçe bununla birlikte Süper Lig'i yarıda bırakıp bir senesini yitirecek. Ertesi sene de Bank Asya Birinci Lig'de olacağı için kaybı 2 seneye çıkacak. Şimdi federasyona, 5 Ağustos'taki lig startını ertelemesi çağrısında bulunuluyor. Süper Kupa finalini de ileri bir tarihe atması tavsiyesi yapılıyor. Ancak UEFA'ya Avrupa kupalarına katılacak takımların isimlerinin bildirilmiş olması ise 'işin işten geçtiği nokta' olarak yorumlanıyor!

TOPLU İHRAÇ TEHLİKESİ

UEFA'nın 'maç bağlama' yani match fixing bölümündeki tehlikeye dikkat çekmek gerekiyor. Buna göre, kurallar tam olarak hayata geçirilmezse, ilgili takımın yanı sıra tüm kulüpler ve milli takım uluslararası turnuvalardan men edilebilir. UEFA Disiplin Talimatı 2.05 ve 2.07 sayılı kararlar 2.05: UEFA'nın match fixing bölümündeki madde, teşvik ve şike uygulaması, kurumlardan ve kulüplerden bağımsız olarak tamamen kişisel girişimle dahi olsa adı geçen kulübün 1 ile 18 puan arasında puanının silinmesi. 2.07: Eğer şike ve teşvik girişimi, kulüp yöneticilerinden haberdar veya bizzat kulüp yöneticilerin katılımı ile gerçekleşmişse söz konusu kulüp bir alt lige düşürülür. Eylemlerin sayısına göre alt lige düşürmeler devam eder.