BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.420,19
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ayasofya'da bayram namazı kılacaklar

Trabzon'da Sümela Manastırı'nda ayin yapılmasına tepki gösteren Alperenler, bayram namazını Ayasofya'da kılacaklarını açıkladı.

Abone ol

Alperen Ocakları Samsun İl Başkanlığı'na mensup Alperenler İstiklal Caddesi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünde toplanarak, "Sümela Manastırın da ayin varsa Ayasofya'da Bayram Namazı kılınacak" yazılı afişi açtı.

Basın Açıklaması yapan Alperen Ocakları Samsun İl Başkanı Coşkun Arslan, Yüzyıllarca milletin secdelerine ev sahipliği yapan, 76 yıldır ibadete kapalı olan Ayasofya Camii için toplandıklarını söyledi. Arslan, inançlara özgürlük adına Van'da Akdamar Kilisesi'nde ayin izni veren, Trabzon'da Sümela Manastırı'nı ayin için açan, Heybeliada'da Ruhban Okulu'nu faaliyete geçirmek için uğraşan siyasi irade maalesef Müslüman Türk milletinin ortak derdi Ayasofya için üzerine düşeni yapmadığını öne sürdü.

Hristiyan ve Yahudi vatandaşlara gösterilen inanç ve ibadet özgürlüğünün ülkenin asli unsuru olan Müslüman Türk milletinin de en tabii hakkı olduğunu belirten Arslan, "İslam aleminin baş tacı, Fatih Sultan Mehmet Han'ın bu millete en büyük hediyesi İstanbul ve Ayasofya olmuştur. Ayasofya mahzundur, içinde namaz kılınmadığından. Ayasofya mahzundur, Fatihler, Akşemseddinler yetişmediğinden, Ayasofya mahzundur, hafızların sesini işitmediğinden. Sümela Manastırının, Trabzon'un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedildiği güne denk getirilerek 15 Ağustos günü ayine açılmasını ve Rum Pontusçuların define bulmuş aylaklar gibi sevinç naraları altında ayin yapmasını manidar buluyoruz. Bu güne kadar gayri müslim tebaaya hiçbir zaman zulmetmemiş, aynı zamanda inançlarını yaşamaları için devlet olarak üzerimize düşeni yaptık. Şimdi görevimiz yüzümüzü milletimizin kanayan yarasına dönüp yıllardır özlemle beklediğimiz Ayasofya'nın ibadete açılması için üzerimize düşeni yapmaktır" dedi. Siyasi münakaşadan
uzak, şahsi menfaatlerin çok ötesinde, milletin ortak talebi olan meşru isteğin, yetkili mercilerce dikkate alınmasını istediklerini vurgulayan Arslan, "Alperen Ocakları mensupları olarak 9 Eylül günü mübarek Ramazan Bayramı'nı yine mübarek bir görevi yerine getirerek karşılamak istiyoruz. İnanıyoruz ki Rıza-yı İlahi dairesi içerisinde ecdadın ruhunun şad olması ancak hayırlı hizmetler ve hayırlı nesillerin yetişmesi ile olur. Fatih Sultan Mehmet Han'ın ruhu da Ayasofya'nın aslına dönmesiyle şad olacaktır"

diye konuştu. Arslan, meşru istek karşısında oluşabilecek bütün gerginlik ve kargaşadan, İçişleri Bakanlığı ve devletin ilgili birimlerinin sorumlu olduğunu da sözlerine ekledi.