BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Balıkçılar Vira Bismillah diyemedi

Ereğli İlçesinde denize açılacak olan balıkçılar, kurban keserek 'vira bismillah' dedi. Fakat..

Abone ol

Ancak hava şartlarının kötü olması sebebi ile balıkçı tekneleri denize açılamadı.

1 Eylül itibari ile kalkan avlanma yasağı sonrasında Ereğli balıkçı barınağında ki balıkçılar, kurban keserek yeni sezona giriş yaptı. Ereğli Bozahane mevkinde bulunan Su Ürünleri Kooperatifinde gerçekleştirilen kurban kesimi sonrasında balıkçılar ağlarını hazırlamak için teknelerinin yolunu tuttu. Yeni sezona düzenlenen tören ile giren balıkçılar, sezonun bol kazançlı ve kazasız geçmesini temenni ettiler.

Düzenlenen törende bir konuşma yapan Ereğli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Raşit Tıngaz, sezonun balıkçılara hayırlı olmasını temenni etti. Raşit Tıngaz'ın konuşmasının ardından söz alan Ereğli Müftüsü Mustafa Erkan' da balıkçılara küçük balık avlamamaları konusunda uyarılarda bulundu. Müftü Erkan konuşmasında "Nasıl insanların insanlar üzerinde hakkı varsa, balıklarında insanlar üzerinde hakkı vardır. Bilinçsiz avlanmanın ve küçük balıkları avlanmanın ne kadar zararlı olduğunu sizler bizlerden daha iyi biliyorsunuz. Bu nedenle de sizlerden istirhamım küçük balıkları avlayarak balık neslini tüketmeyin" dedi.

Yapılan konuşmaların sonrasında duaya geçildi. Duanın hemen sonrasında ise kurban kesimine geçildi. Kurban kesimi sonrasında teklerinin başına geçen balıkçılardan 33 yıllık balıkçı Abbas Sarıgül ve 42 yıllık balıkçı Kemal Erol, balık sezonunun açılması ile ilgili olarak düşüncelerini aktardı. 33 yıllık balıkçı Abbas Sarıgül, 1Eylül itibari ile açılan avlanma sezonunda hava şartlarının kötü olması sebebi ile avlanmaya çıkamadıklarını söyledi. Bıldırcın fırtınasının geçmesi ile birlikte denizin soğuyacağını da söyleyen Sarıgül " Avlanmaya ancak 6 ya da 7 eylül gibi çıkabileceğimizi düşünüyorum. Eylül ayının ilk haftası fırtınaların olduğu haftadır. Balıkçılar olarak hava tahminlerimizi kontrol ettikten sonra "vira bismillah" diyerek denize açılacağız. Söz konusu fırtınalardan sonra denizin soğuması ile birlikte balık oranının da artacağını düşünüyoruz" dedi.

Sarıgül ayrıca bilinçsiz avlanmadan dolayı deniz de balık sayısının her geçen gün düştüğünü söylediği konuşmasında "Birçok balıkçı bilinçsiz avlanarak deniz ürünlerini katlediyor. Bu şimdilerde pek kendini belli etmiyor. Ama 10 yıl sonra denizde avlayacak balık kalmadığında bu sorunun ne kadar önemli olduğunu anlayacaklar. Bunu anladıklarında ise iş işten geçmiş olacak. Bizler bu soruna şimdiden bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Bunun için de avlanma ile ilgili ya da deniz ürünlerini içine alacak bir düzenleme ve ya bir bakanlığın urulması gerektiğini düşünüyoruz. Buna yetkililerin acil tarafından el atması tek temennimiz" dedi.

Balıkhane barınağında 42 yıldır balıkçılık mesleği ile uğraş veren bir başka balıkçı Kemal Erol is,e sezonun açılmasının tüm balıkçılara hayırlı olmasını ve sezonun kazasız belasız geçmesi için dua ettiklerini söyledi.