BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ayaş Domatesi risk altında

Demir, Ayaş Domtesinin tohumunun gelecek nesillere aktarılmaması durumunda ortadan kaybolacağını söyledi.

Abone ol

Özcan Yıldırım- Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demir, kendine özgü kokusu ve lezzetiyle marka olan Ayaş domatesinin birkaç meraklı üretici dışında üretilmediğini belirterek, tohumunun gelecek nesillere aktarılmaması durumunda Ayaş domatesinin kaybolacağını söyledi.

Yeni tohum tercihi ve üretim yöntemindeki değişimin ve gelişimin faydalarının yanında ``Ayaş domatesi`` gibi yerel lezzetlerin üretim alanını daralttığını, çok önemsenen lezzet, koku ve nefasetten kısmen de olsa vazgeçmeyi de beraberinde getirdiğini aktaran Prof. Dr. Demir, şöyle devam etti:


`Domates dünya da en fazla ıslah çalışması yapılan türlerin başında gelir. Daha verimli tohumların elde edilmesiyle Ankara`ya özgü bir lezzet olan `Ayaş domatesi` üreticiler tarafından haklı olarak tercih edilmez oldu. Çünkü, dönümde yaklaşık 8-10 ton domates alan bir üreticiyle, siz Ayaş domatesi üreticisi olarak rekabet edemezsiniz. Zaman için bu rekabete dayanamayan Ayaşlı üreticiler de yeni tohumlarla üretime geçti. Günümüzde bir kaç üretici Ayaş domatesi üretmeye devam etse de bu ürünün tohumunu bulmak oldukça zor. Tohumun gelecek nesiller aktarılması önemli. Tohum gen bankaları bu amaçla kullanılıyor. Tohumu gelecek nesile aktaramazsanız ürün kaybolmaya mahkumdur.``

Ayaş`ta belli bir alanda birkaç özverili üretici dışında Ayaş domatesi üretimi yapılmadığını kaydeden Demir, ``Ayaşlı üreticiler ya tohumunu bulamadıklarından ya da yeni tohumların yerliye göre verimli olmasından Ayaş domatesini tercih etmiyor. Ayaş domatesinde cazibe, diğerinde ise verim var. Şimdiye kadar cazibe, lezzet, tat ekstra para etmediği için üretici kazanamıyor`` dedi.