BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Ay, dağlar kadar fark çıkardı

Savaş Ay, TRT'de yapılan bir programa ayrılan bütçeyi tartıştı. Ay, kendisi de bir bütçe çıkardı. Aradaki fark dağlar kadardı...

Abone ol Savaş Ay, kafayı TRT'ye taktı. TRT'de yapılan programların bütçesini tartışan Ay, kendisi de bir bütçe çıkardı. Uçurum gibi olan farkı, isimli yazıda okuruna sundu..

Yazı: Savaş Ay
Kaynak:


Pandora'nın Kutusu açıldı bir kere. TRT'de olup bitenler konusunda her gün belgebilgi yağıyor yağmur gibi. AK Parti milletvekili Dr. Turan Çömez kardeşimiz de kurumda dönen dolaplarla ilgili aslanlar gibi mücadele ediyor.
İşin ucu daha nerelere gidecek? Bu taşların altından ne isimler çıkacak göreceğiz. Bugünkü mönümüzde çok sarsıcı bir örnek var. Okuyun da şaşırın.

Emel Sayın olmayınca
Türk Müziği Show Programı (MMP &D ve D) 75-90 dakika süreli 13 bölüm olarak önerilen Türk Müziği Show (adı sonradan değiştirilecektir) adlı ortak yapım önerisi için alınan 18.1.2005 tarihli kararda adı geçen barter desteği sağlayacak firma D&D iletişim sistemleri sanayi ve ticaret LTD şirketi olarak değiştiğinden ve ikinci sunucu olarak düşünülen Emel Sayın ile anlaşma sağlanamadığından söz konusu öneri yeniden değerlendirilmiştir.

Ses ve ışık
Buna göre kurum tarafından görevlendirilecek ses ve saz sanatçılarının ve şeflerin kuaför masrafları, sunucuların ulaşım giderleri kurum stüdyosunda kurum dışından zorunlu olarak hizmetinden yararlanılacak kişilerin (ses ve ışık asistanı) ücretleri ve TRT'nin yükümlülükleri arasında yer alan jeneratörler için yakıt gideri yapımcı firma (MMP ve D&D) tarafından karşılanacaktır. Program 1 bölümü 50 milyar+KDV olmak üzere genel toplam 134 bölüm için 50 milyar çarpı 13=650 milyar+KDV bütçeyle yapımının barter olarak gerçekleştirilmesi..

Çiçek gönderilmemesi
Bütçede yer verilmeyen ek yemek, ek ulaşım çiçek, sunucu solaryumu ve benzeri giderler için MMP'ye son jenerikte en fazla toplam 8 saniye süreli teşekkür logoları yayınlatma hakkı uygun görülmüştür.
Yukarıda okuduğunuz yazı TRT'nin Müzik Eğlence Programları Müdürlüğü tarafından onaylanmış bir resmi karar belgesinde yazanlardır (YN: 17-2-2005 tarihli ve 2005-11 numaralı kararın belgesi elimde).

Pencere açık kalmış
Bu proje daha sonra hayata geçti ve söz konusu program 13 bölüm halinde Ahmet Özhan'ın mükemmel sunumuyla "Gönül Penceremizden" adıyla yayınlandı. Çok hoş bir programdı ben de keyifle seyrettim.

Vık vık!..
Hele Ahmet Ağabey'in (Özhan) şöyle uzakta bir yerlere bakıyormuş gibi gözlerini kısarak "Hüzün zaman zaman deli dalgalarla gelir. Kalbimin kıyısına vurur" deyişi vardı ki içim vık vık etmişti o gece.
Lakin içime bir kurt düştü kararı görünce. Kafamda beliren sorulara yanıt aradım. Aşağıya yazdım bunları..

Sunucu Mozambik'te mi oturuyor?..

* Bu karara göre Ahmet Özhan'ın parasının nereden ödendiği belli değil. Ama diyelim ki MMP firması ödedi. Ahmet Özhan gibi bir ustaya bölüm başı kaç para verilir? diye sordum işi bilenlere. "3-5 milyar arası uygundur" dediler.

Saç kıvırma
* Cereyan kesilse jeneratör devreye girse ne benzin yakar dedim. 250-300 milyon filan tutar. 95'lik süper benzin olursa 15-20 bin lira fark edermiş.
* Bildiğim kadarıyla şeflerin ve müzisyenlerin çoğu zaten benim gibi keldir. Peki saz arkadaşlarımızın ve şeflerin kuaför masrafı ne oluyor? Rimel, pudra, allık, maşayla saç kıvırma pahalı mıdır dedim. "O da en az bi 250 milyon tutar" dediler.
Kartal-Pendik
* Peki ya sunucuların ulaşım gideri kaça patlar soruma; "Şayet sunucu Oklahoma'da, Mozambik'te değil de Tepebaşı stüdyosuna makul uzaklıkta bir yerde oturuyorsa, taksinin gece tarifesi Kartal-Pendik'e 75 milyon yazar en fazlasından cevabını aldım.

Alay mı ediyoon?
* Çiçek meselesi ise hepinizin malumu. Orayı buket çelenklerle donatsan ne tutar ki?
* Sunucunun solaryum meselesini ise benimle dalga geçerler ya da kendileriyle alay ediyorum sanırlar diye soramadım. Bir arkadaş vasıtasıyla solaryum salonuna kendimiz gidecekmişiz gibi telefon açtırttım. "Yüz yakma daha ucuzmuş, anadan üryan girip tepe tırnak yanarsak saati ortalama 40-50 milyon arasıymış" dediler.

Yok bölümün başı
Sonra alt alta topladım bu masrafları. Üstüne görünmez bazı ekstra masraflar filan da ekledim. Abarta abarta 6 milyarlık bir masarif hesap ettim. Sonra 50 milyardan 6 milyarı çıkardım. Geriye bölüm başı 44 milyar lira kaldı.

Okusun da büyüsün
Şimdi yine halk adına soruyorum. Vergisi de TRT tarafından ödendiğine göre 6 milyar masraf edip 44 milyar lira kazanmak makul mudur?
* 8 bin personeli olan ve muhteşem teknik imkanları olan TRT'de Ahmet Özhan'ın sunacağı bir programı kotaracak prodüktör yok mudur?..
* Kime mi soruyorum. Elbette TRT Genel Müdürü Şenol Bey'e. Tatile çıkmış gerçi ama bulunduğu yere bizim gazete mutlaka gidiyordur. Okusun hesap sorsun bu işi planlayan yardımcılarına.