BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.411,61
HABER /  GÜNCEL

Avukatlar ÖSYMyi topa tuttu

Hakimlik sınavına giren ancak başarısız olan avukatlar faturayı ÖSYM'ye kesti. Avukatlar şimdi sınavın iptalini istiyor.

Abone ol Adalet Bakanlığı'nın açtığı hakimlik sınavında başarısız olan avukatlar, faturayı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne kesti. 10 sorunun yanlış olduğunu savunan hukukçular, ÖSYM aleyhine dava açmaya hazırlanıyor.

Avukatlara hakim ve savcı olma yolunu açan sınav, 26 Nisan'da yapıldı. 614 kişinin katıldığı imtihanı sadece 25 hukukçu kazandı. 70 barajını aşamayan adaylar, iki kez ÖSYM'ye başvurmalarına rağmen cevap alamadı. Bunun üzerine konuyu yargıya taşımaya karar veren avukatlar, bilirkişi tayin edilmesini, yanlış soruların tespitini ve yürütmenin durdurulmasını istiyor.

Sorular yanlış
İki yıl önceki kaymakamlık sınavını örnek gösteren hukukçular, soruların hatalı olduğu bilirkişi tarafından tespit edilince imtihanın iptal edildiğini hatırlatıyor. Hakimlik sınavında avukatlara yöneltilen ve yanlış olduğu ileri sürülen sorulardan biri Medeni Kanun'la ilgili. 'Soyadıyla ilgili aşağıdaki ifadeler- den hangisi yanlıştır?' sorusunun cevabı 'A' şıkkı olarak açıklandı. Ancak doğru gösterilen 'Çocuk, anasının evli olduğu kişinin soyadını taşır' ifadesi, 2006'da kanundan çıkarıldı. Yeni hüküm şöyle: 'Çocuklar, babalarının hanesine baba adı ve soyadı ile tescil edilir."