BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

TSK zirvesinde nöbet değişimi

Yüksek Askeri Şura’ya 1,5 ay kala Türk Silahlı Kuvvetleri’nde terfi heyecanı artıyor. İşte yeni komuta kademesi...

Abone ol Org. Büyükanıt görevini 30 Ağustos’ta Org. Başbuğ’a teslim edecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Jandarma Genel Komutanı Org. Işık Koşaner’in atanması bekleniyor. Deniz ve Hava Kuvvetleri’nde değişiklik olmayacak

Yüksek Askeri Şura’ya (YAŞ) 1,5 ay kala Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terfi heyecanı artıyor. Ağustos’un ilk haftasında toplanacak YAŞ sonrasında TSK’nın zirvesinde nöbet değişimi yaşanacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, yaş haddi nedeniyle, Genelkurmay Başkanlığı görevine 4 yıl yerine 2 yılda veda ediyor. Orgeneral Büyükanıt görevini Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ’a bırakacak. 29 Nisan 1943 doğumlu Orgeneral Başbuğ da 2 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapabilecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in atanması bekleniyor. Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında ise değişiklik olmayacak.

Org. Koşaner’in önü açılıyor
Org. Başbuğ’dan boşalacak Kara Kuvvetetleri Komutanlığı’na atanacak isim 2010 yılında Genelkurmay Başkanı olacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevinin iki “doğal adayı” bulunuyor. Bu isimler Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Koşaner ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman. Ancak Orgeneral Koçman yaş haddini doldurması nedeniyle zorunlu olarak emekliye ayrılacak. Bir sürpriz olmadığı takdirde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Org. Koşaner atanacak.

Genelkurmay 2. Başkanı Org. Ergin Saygun orgeneral rütbesinde 4. yılına girecek. Org. Saygun’un kuvvet komutanlarından sonra en kıdemli komutan olması nedeniyle İstanbul’daki 1. Ordu Komutanlığı’na getirilmesi bekleniyor. Genelkurmay 2. Başkanlığı’na ise yüksek olasılıkla bu yıl orgeneralliğe terfi edecek korgenerallerden biri getirilecek. Jandarma Genel Komutanlığı için ise 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın ismi geçiyor.

7 korgeneral sırada
Kara Kuvvetleri’nde orgeneralliğe terfi sırasında 7 korgeneral bulunuyor. Bu isimlerden sadece ikisi terfi edebilecek. Eğitim ve Doktrin Komutan Yardımcısı Korgeneral Cahit Sarsılmaz, 2. Kolordu Komutanı Hayri Güner, 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Aslan Güner, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Selahattin Uğurlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve Genelkurmay Harekat Başkanı Nusret Taşdeler orgeneralliğe terfi sırasında bulunuyorlar. Muhabere Hizmet Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ise terfi sırasında bulunmasına karşın Ocak’ta emekliliğini istemişti.