BIST 10.264
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.393,18
HABER /  GÜNCEL

Avukat Turguttan olay açıklama

Dink davası olaylı geçti. 12 saatlik duruşmaya sanık avukatı Fuat Turgut'un olaylı basın açıklaması damgasını vurdu.

Abone ol

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink;in öldürülmesine ilişkin 8'i tutuklu 20 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklar Mustafa Öztürk, Zeynel Abidin Yavuz ve Tuncay Uzundal'ın tahliye edilmesine karar verildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, yaklaşık 12 saat sürdü.

AVUKAT FUAT TURGUT'UN YAZILI AÇIKLAMASI

Duruşmada söz alan müdahil avukatı Bahri Belen, Yasin ve Osman Hayal'in avukatı Fuat Turgut'un duruşmaya ara verildikten sonra adliye bahçesinde basın mensuplarına yazılı bir açıklama verdiğini ve bu açıklamada Dink ailesine hakaret edilerek, ''onların yarasına ateşle saldırıldığını'' anlattı.

Müdahil avukatlarından Ergin Cinmen de ''iğrenç'' olarak değerlendirdiği açıklamayı yapan Turgut'un bunun altına imzasını attığını ve belli bir silahlı grubun lideri olmak istediğini öne sürdü. Cinmen, Turgut'un yargılamayı kötü yönde etkilediğini, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 150. maddesinde bu durumun yer aldığını ve Turgut'un söz konusu açıklamasının TCK'nın 216 ve 130. maddelerine göre suç olduğunu söyledi. 

Suçlamalara yanıt veren Yasin ve Osman Hayal'in avukatı Fuat Turgut ise avukat arkadaşlarını hiçbir zaman örgüt üyeliğiyle suçlamadığını ve müdahil avukatların kendisini ''ırkçılıkla'' suçladıklarını ifade etti. ''Milletimi soykırımla suçlayanlara asla hoşgörüyle yaklaşmadım'' diyen Turgut'a, mahkeme başkanı tarafından müvekkilleriyle ilgili savunma yapması yönünde uyarı yapıldı.

Turgut'un sözlerine ve ''bu şekilde konuşmasına izin verdiği'' gerekçesiyle mahkeme başkanına tepki gösteren Hrant Dink'in yakınları ile bazı müdahil avukatları duruşma salonunu terk etti.

FUAT TURGUT'UN TARTIŞMALARA NEDEN OLAN YAZILI AÇIKLAMASI

Avukat Fuat Turgut'un adliye bahçesinde basın mensuplarına dağıttığı yazılı açıklamada, ''Eski bir TİKKO teröristi ve 'güvercin' maskeli Türk düşmanı Hrant Dink'' , ''Kuduz Ermeniler'' ve ''Ermeni gayrimeşruları Kripto Ermenicikleri'' gibi ifadeler yer aldı.

ERGENEKON DAVASI İLE BAĞLANTI

Müdahil avukatlarının 12 Ocak 2009 tarihli dilekçelerinde belirttikleri hususları göz önüne alan mahkeme heyeti, ''Hrant Dink'in öldürülmesinin arkasındaki örgütlü yapının ortaya çıkarılabilmesi için, Ali Öz'ün kullanmakta olduğu telefon veya telefonlarla yapılan görüşmelerin tespit edilmesi'' ve ''banka hesap hareketlerinin devam etmekte olan Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcıları eliyle araştırılması'' için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliğine yazı yazılmasına da karar verdi.

Heyet, İstanbul 13. Ağır Mahkemesi;nin Ergenekon davası dosyasının sanıklarıyla, bu dava dosyasında yargılanan sanıklar arasında bir irtibat olup olmadığının tespit edilebilmesi açısından, Ergenekon davası sanıklarına ait telefon numaralarının HTS raporlarının ve dijital kayıtlarının delil olarak istenilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılmasına da karar verdi.

AVUKAT FUAT TURGUT;A YASAKLAMA

Sanıklar Yasin Hayal ile ağabeyi Osman Hayal'in avukatı Fuat Turgut'un, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyasında CMK 151/3 maddesinde belirtilen suçlardan dolayı sanık olarak yargılanmakta olduğunu göz önüne alan heyet, Turgut'un sanıklarla ilgili olarak müdafilik ve vekilliğinin üstlenmesinden yasaklanmasına hükmetti.

Heyet, sanıklar Yasin Hayal ve Osman Hayal'in avukatı Fuat Turgut'un duruşma devam ederken mahkemece verilen arada ''basın açıklaması'' başlığıyla imzalı bir bildiri dağıttığını, söz konusu metni kendisinin de yazdığını açıkça beyan ettiğini ve bildirinin içeriğinin de göz önüne alındığını belirterek, gereğinin yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı ve bağlı bulunduğu İzmir Baro Başkanlığı'na yazı yazılmasını kararlaştırdı. tutulmasının bir müzekkere ile bildirilmesine karar verdi.

KAVGA EDEN HAYAL VE TUNCEL, BİR SONRAKİ DURUŞMAYA KATILAMAYACAK

Sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in, duruşma devam ettiği sırada birbirlerine saldırıp yumrukladıklarını belirten heyet, her ikisinin de mahkemeye olay çıkarmayacakları yönünde söz verdikleri halde yine kavga ederek duruşmanın düzenini bozdukları ve jandarmalarca dışarı çıkarıldıkları için CMK 204/1 maddesi gereğince gelecek duruşmada hazır bulundurulmamalarına karar verildi.