BIST 10.723
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.426,02
HABER /  DÜNYA

Avrupa'dan Belarus'a yaptırım kararı

Avrupa Birliği, insan hakları ihlalleri nedeniyle Belarus'a yaptırım kararı aldı

Abone ol
Avrupa Birliği, insan hakları durumundaki kötüleşme yüzünden Belarus'a silah ambargosu ve ekonomik yaptırımları genişletme kararı aldı.

AB dış politika şefi Catherine Ashton, yaptığı basın toplantısında, seçimin üzerinden 6 ay geçtiğini ve siyasi durumda ciddi kötüleşme olduğunu belirterek, "Buna karşılık yeni tedbirler almaya karar verdik. Bir silah ambargosu getirme ve ilk kez rejimle bağlantılı bazı iş çıkarlarını hedef alma da buna dahil" dedi.

Yaptırımlar arasında silah ihracatçısı bir iş adamıyla, bu iş adamının bağlantılı olduğu üç şirketin mal varlığının dondurulması da bulunuyor. Diplomatik kaynaklar, bu iş adamının Vladimir Peftiyev olduğunu belirtiyorlar. Forbes dergisi Patfiyev'i 2010'da Belarus'un zenginler listesinin birinci sırasında saymıştı.

Bunun yanı sıra Avrupa Yatırım Bankası'nın Belarus hükümetine krediyi durdurması da öngörüldü.

AB'nin kararından birkaç saat sonra Belarus Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrei Sanvinykh yaptığı açıklamada, yaptırım kararı alanlara karşı "misilleme tedbirleri de dahil olmak üzere vatandaşları ve şirketleri korumak için gerekli önlemlerin alınacağını" söyledi.
Bugünkü kararla AB ilk defa Belarus şirketlerini hedef almış oldu.