BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.438,45
HABER /  GÜNCEL

Avrupa'daki çiftlik virüsü 'vahşi hayvanlara da bulaştı'

Avrupa'nın birçok ülkesinde çiftlik hayvanlarında görülen SBV virüsünün vahşi hayvanlara da bulaştığı bildirildi.

Abone ol

İngiltere'de koyun sürülerini etkileyen bir çiftlik hayvanı virüsünün vahşi bir geyiğe bulaştığı bildirildi.

Bilim adamları, böcekler tarafından yayılan ve kuzularda doğumda oluşan sorunlara ve büyük baş hayvanlarda süt azalmasına yol açtığını belirtiyor.

Virüsün, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Lüxemburg, Hollanda, İspanya ve İngiltere'de görüldüğü biliniyor.

Avrupalı bilim adamları, virüsün vahşi geyiklere bulaşmasının ardından, vahşi hayatta yayılması ve etkisinin incelemeye alınması gerektiğini söylüyor.

Université de Liège'de veteriner uzman Dr. Mutien-Marie Garigliany, Schmallenberg virüsünün (SBV) Belçika'nın güneyindeki doğal hayata etkisini çalıştıklarını belirtti.

BBC'ye açıklama yapan Dr. Garigliany "Vahşi hayatta SBV yayılması konusunda özel izleme yapılması gerektiğini" ifade etti.

Vahşi domuz ve vahşi geyiklerde SBV izlerine rastlandığını belirten Dr Garigliany, virüsün bu hayvanlarda hastalığa yol açıp açmadığının ise tespit edilemediğini söyledi.

SBV, ilk kez geçen yıl İngiltere'nin güneyinde ortaya çıkmış, bir yıl içinde İngiltere ve Galler'deki tüm bölgelere yayılmıştı.

Viroloji uzmanı ve veteriner Dr Rachael Tarlinton, virüsün bazı çiftliklerde çok ciddi bir etkisi olduğunu söyledi.

Belçika’da yapılan çalışmalar, virüsün vahşi geyiklere bulaştığını tespit etti ancak, virüsün geyik ya da yavruları üzerinde nasıl bir etkisi olduğu henüz belirlenemedi.

Dr. Tarlinton, geyiklerin inek ve koyunlara kıyasla farklı bir plasenta yapısına sahip olduklarını ve virüsün plasentayı etkileyip fetuslara bulaşıp bulaşmadığının net olmadığını söyledi.

İngiltere'de yetkililer, virüse karşı henüz bir aşının üretilemediğini ancak birkaç aşı üzerine çalışmaların sürdüğünü söylüyor.