BIST 10.719
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.499,13
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Parlamentosu'nda ödenek skandalı mı kopacak?

Independent'a göre 'vergi mükelleflerinin parasının Avrupalı parlamenterlerce kötüye kullanıldığı iddialarının Atina sokaklarında ya da birlik içinde hoş karşılanmayacağı muhakkak.'

Abone ol

Independent gazetesi "Avrupa milletvekili harcamaları fırtınasına hazırlanıyor" başlıklı habere manşetten yer veriyor.

Gazetenin edindiği bilgiye göre Avrupa Parlamentosu, bugün milletvekillerinin ödenekleri suiistimal ettiklerine ilişkin raporu gizli tutmaktan vazgeçip yayınlanması talimatı verecek.

Önde gelen vekillerin toplantısından Avrupa Adalet Divanı'nın "bu raporun açıklanmasının kamu yararını gözettiği" yolundaki hükmünü kabul kararı çıkması bekleniyor.

Independent, böyle bir kararın Avrupa Parlamentosu ile diğer Avrupa Birliği kurumlarında şeffaflık açısından ciddi sonuçları olabileceğini belirtiyor.

Gazeteye göre bu durum parlamentonun üzerindeki, milletvekillerinin seyahat harcamaları, oturumlara katılım kayıtları gibi bir çok alanda daha fazla ayrıntı ilan etmesi yolundaki baskıyı artıracak.

Independent, böyle bir raporun yayımlanmasının, euro bölgesindeki borç krizini aşma çabalarını baltalayabileceğine dikkat çekiyor:

"Avrupa Birliği'nin, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi ülkeleri tasarruf önlemlerine ikna etme konusunda karşılaştığı güçlüklere bakıldığında, vergi mükelleflerinin parasının vekillerce kötüye kullanıldığı iddialarının Atina sokaklarında ya da birlik içinde hoş karşılanmayacağı muhakkak."

Raporun Sunday Times gazetesince sızdırılan kopyasına göre milletvekillerinin ödenekleri suiistimal etmeleri halinde, beş yıllık bir dönemde ceplerine indirebilecekleri miktar toplam bir milyon sterlini aşıyor.