BIST 10.719
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.499,13
HABER /  GÜNCEL

22 Haziran 2011 Basın Özeti

İngiliz gazetelerinde bu sabah: Avrupa'da ödenek skandalı mı kopacak?, Yunanlılar paralarını altına çeviriyor, 'Türk Kızılayı, Suriye sınırını geçebilir', Mısır ordusu demokrasi vaadini Facebook'ta göstermeye çalışıyor.

Abone ol

"Yunan tasarruf sahipleri, altına hücum etti"

Financial Times, ilk sayfadan yer verdiği haberinde Yunan vatandaşlarının, ülkenin borçlarını ödeyemez hale geldiğini ilan etmesi olasılığı karşısında tasarruf hesaplarını boşaltıp altın almaya başladıklarını aktarıyor:

"Sosyalist başbakan Yorgo Papandreu'nun hükümetinin "ülkeyi kurtaracağı" yolundaki vaatlerine halkın büyük bölümü yüz vermiyordu. Bununla beraber parlamento başbakana güvenoyunu verdi.

Tasarruf sahipleri, daha güvenli ve geri ödenebilir bir kaynak arayışına girerken altın satışları yükseldi. Financial Times, bilgisayar teknisyeni Tomas'ın görüşlerini aktarıyor: Aynı büyükannemin ikinci dünya savaşında yaptığı gibi altınlarımı evde saklıyorum."

Avrupa'da ödenek skandalı mı kopacak?

Independent gazetesinin manşeti: Avrupa milletvekili harcamaları fırtınasına hazırlanıyor

Gazetenin edindiği bilgiye göre Avrupa Parlamentosu, bugün milletvekillerinin ödenekleri suiistimal ettiklerine ilişkin raporu gizli tutmaktan vazgeçip yayınlanması talimatı verecek.

Önde gelen vekillerin toplantısından Avrupa Adalet Divanı'nın "bu raporun açıklanmasının kamu yararını gözettiği" yolundaki hükmünü kabul kararı çıkarması bekleniyor.

Independent, böyle bir kararın Avrupa Parlamentosu ile diğer Avrupa Birliği kurumlarında şeffaflık açısından ciddi sonuçları olabileceğini belirtiyor. Gazeteye göre bu durum parlamenton üzerindeki, milletvekillerinin seyahat harcamaları, oturumlara katılım kayıtları gibi bir çok alanda daha fazla ayrıntı ilan etmesi yolundaki baskıyı artıracak.

Independent, böyle bir raporun yayımlanmasının, euro bölgesindeki borç krizini aşma çabalarını baltalayabileceğine dikkat çekiyor:

"Avrupa Birliği'nin, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi ülkeleri tasarruf önlemlerine ikna etme konusunda karşılaştığı güçlüklere bakıldığında, vergi mükelleflerinin parasının vekillerce kötüye kullanıldığı iddialarının Atina sokaklarında ya da birlik içinde hoş karşılanmayacağı muhakkak."

Raporun Sunday Times gazetesince sızdırılan kopyasına göre milletvekillerinin ödenekleri suiistimal etmeleri halinde, beş yıllık bir dönemde cebe indirebilecekleri miktar 1 milyon sterlini aşıyor.

Adalet stratejisi başbakanın kontrolünde

İngiltere gazetelerinde Adalet Bakanı Ken Clarke'ın gündeme getirdiği ve suçunu itiraf eden sanıkların cezasını yarı yarıya kadar azaltmaya yönelik önerinin Başbakan Cameron tarafından geri çevrilmesine geniş yer ayırıyor.

Clarke, aralarında tecavüz zanlılarının da olduğu suçluların, yasal sürecin erken safhalarında suçlu olduklarını belirtmeleri durumunda cezalarının azaltılmasını önermiş, ancak basın bu konuyu daha çok tecavüz suçluları açısından öne çıkarmıştı.

Zira bakan Clarke her ne kadar sonradan sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirtse de bir radyo yayınında, farklı tecavüz kategorilerini ima eden açıklamasıyla tepki çekmişti.

Daily Telegraph, "Başbakanın U dönüşü talimatı vermesi, Clarke'ı küçük düşürdü" başlığıyla veriyor haberi. Radyo yayını sonrası, zaten tecavüzün en ağır cezalara çarptırılması gereken bir suç olduğunu söyleyen Cameron'ın adalet bakanlığının stratejisinde kontrolü ele geçirdiğini belirtiyor. Cameron düzenlediği basın toplantısında tehlikeli suçluların çok daha uzun süre hapiste tutulacağı mesajını verdi.

Afganistan'dan çıkış takvimi

"Obama Afganistan'dan çıkışın sinyalini verdi" diyor Times ve Amerikan Başkanı'nın bugün büyük olasılıkla,10 bin Amerikan askerinin yılsonuna dek çıkış takvimini ilan edeceğini belirtiyor. Times'a göre bu rakam beklenenin iki katına denk düşüyor, ayrıca on yıldır devam eden savaşın sonuna doğru bir dönüm noktası niteliği de taşıyor.

Times, İngiltere'nin de gelecek yıl sonundan önce bin askerini çekmeye hazırlandığını duyuruyor. Zira Başbakan David Cameron, tüm İngiliz askerlerin Afganistan'dan çekilme tarihi olarak 2015'i vermişti.

Daily Telegraph gazetesi ise ilk sayfadan yer verdiği haberinde Cameron ile ordunun ileri gelenleri arasında Libya ve Afganistan arasında görüş ayrılıkları bulunduğuna dikkat çekiyor.

Gazete, Genelkurmay başkanı General Sir Peter Hall'un bu akşam BBC'nin İngiltere'de hizmet veren ikinci kanalında yayımlanacak bir belgeselde, Cameron'ın 2015 takviminin gecikebileceği yolunda ifadelerde bulunduğunu yazıyor.

Cameron, 24 saat önce hükümeti eleştirdikleri için ordu yetkililerine çıkışmış, Libya operasyonunu sorgulayan Kraliyet Hava ve Deniz Kuvvetleri'nden yetkililere "Savaşmak sizin, konuşmak ise benim işim" demişti.

'Türk Kızılayı, Suriye sınırını geçebilir'

Times gazetesi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Ankara'nın Kızılay'ı Esad rejiminden kaçan binlerce mülteciye yardım etmek üzere sınırın Suriye tarafına göndermeye hazırlandığını aktarıyor. Times gazetesine göre böyle bir adım, 'Suriye ile Türkiye arasındaki mevcut askeri gerginliği tırmandırabilir.'

Times, Kızılay'ın geçen Pazar gününden bu yana Suriye sınırına mülteciler tarafından alınmak üzere gıda ve su bıraktığını hatırlatıyor ve bu durumun, sınırı geçen binlerce mülteci karşısında, Ankara'nın "ordu destekli bir tampon bölge" oluşturmak zorunda kalacağı yolundaki spekülasyonları da tetiklediğine dikkat çekiyor. Şöyle devam ediyor haber:

"Esad rejimine bağlı güçler, Cumartesi günü Türkiye sınırına 4- 5 kilometre uzaklıktaki Bedama'ya girmişlerdi. Suriyeli eylemciler, Suriye hava sahasında Türk helikopterlerini gördüklerini söyleseler de bu haber, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlandı."

Yemen'de umut doğdu mu?

Financial Times, Yemen'de cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in aşireti karşısında baş rakibinin ortaya çıkmasıyla ülkede siyasi krizin aşılması yolunda ilerleme umudu doğduğunu aktarıyor.

Telekomünikasyon, bankacılık ve fast food alanlarında faaliyet gösteren zengin işadamı Hamid el Ahmar, Financial Times'a verdiği mülakatta Salı günü ilk kez Salih'in yardımcısıyla görüştüğünü anlattı. Ahmar, orduyu terk eden generallerden Ali Muhsin'in de katıldığı toplantının, önümüzdeki haftalarda cumhurbaşkanı yardımcısı Abdü Rabbu Mansur Hadi'nin cumhurbaşkanlığı önündeki engelleri kaldırabileceğini savundu.

Salih, Körfez ülkelerinin yetki devri önerisini kabul etmemişti.

Ahmar, başkent Sana'da aşiretiyle rejime sadık kesimler arasındaki olayların başlamasından bu yana saklanıyordu. Ahmar, cumhurbaşkanı yardımcısı Hadi'nin geçiş planına herhangi bir muhalefeti olmadığını ancak iktidarı bırakmak istemeyen Salih'in oğulları konusunda düşünceli olduğunu belirtti ve ekledi: Kendisine Yemen'in bir aile şirketi ya da özel mülk olmadığını söyledik. Ne kadar beklersek, durum o kadar kötüleşecek.

Mısırlı generaller Facebook'tan sordu: Cumhurbaşkanı kim olsun?

Son olarak Independent gazetesinden bir haber: Mısırlı generaller, seçmenlere sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan ulaştı.

Mısır'da askeri yöneticiler, demokratik geçiş süreci vaatlerine bağlılıklarını gösterme çabası içinde 18 cumhurbaşkanlığı adayı arasında hangilerinin en fazla desteği aldığını ölçmek için Facebook üzerinden anket yayımladı. Mısır'da Tahrir Meydanı'ndaki direniş sonrası Mübarek'in devrilmesiyle iktidara gelen askeri rejim, ülkenin yönetimi konusunda son zamanlarda eleştirilere maruz kalıyordu.

İnternet ortamındaki ankete 100 binin üzerinde yanıt alındı. Adaylardan reform yanlısı lider, eski Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el Baradey, dün yüzde 35'le listenin başında görünüyordu. El Baradey'i, İslami çalışmalarıyla bilinen Doktor Muhammed Selim el-Ava izliyor. Bir diğer aday ise Mübarek'in iktidarda kalma çabası içinde son aşamada cumhurbaşkanı yardımcılığına getirdiği, eski istihbarat şefi Ömer Süleyman.

Independent, Pazar günü başlatılan bir ay açık kalacak olan anketin resmi olmadığını zira 85 milyon nüfusu olan ülkede halkın sadece beşte birinin internete erişimi olduğunu yazıyor. Ancak gazeteye göre bu anket yine de seçimlerin yıldızlarının göstergesi olabilir.

Independent, bu adımın Mübarek'in 30 yıllık baskıya dayalı iktidarı ardından tam bir yenilik" olduğunu yazıyor. Mübarek'in 11 Şubat'ta devrilmesinden bu yana ilk parlamento seçimlerinin Eylül ayında yapılması planlanıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihi henüz belirlenmedi ancak ordu desteğindeki geçiş planında başta belirtilen tarihlere sadık kalınırsa, seçim bu yıl sonunda yapılabilir.