BIST 10.481
DOLAR 32,24
EURO 34,91
ALTIN 2.433,01
HABER /  GÜNCEL

Avrupa, nükleer santralların güvenliğini sorguluyor

Almanya, ömürlerini tamamlayan santralları 12 yıl daha kullanma kararını üç ay süreyle askıya aldı. AB yetkilileri de bugün santralların güvenliğiyle ilgili acilen toplanıyor.

Abone ol

Japonya'da Fukuşima santralında tsunami sonrası meydana gelen patlamalar, nükleer santralların güvenliğiyle ilgili tartışmalara ivme kazandırdı.

Almanya hükümeti, mevcut nükleer santralların daha uzun süre kullanımda kalmasına yönelik planını üç ay süreyle askıya aldığını duyurdu.

Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümeti, geçen Eylül'de, ülkedeki 17 nükleer santralın planlanandan 12 yıl daha fazla hizmet vermesini kararlaştırmıştı.

Ancak hükümet, bu karar nedeniyle nükleer karşıtlarının baskısı altındaydı. Onbinlerce kişi hafta sonunda 45 kilometrelik bir insan zinciri oluşturarak hükümeti protesto etmişti.

Alınan karar çerçevesinde tüm santralların güvenlik standartları gözden geçirilecek.

Kapatılma zamanı gelen iki eski nükleer santralın birkaç ay içinde devre dışı bırakılması bekleniyor.

AB'de nükleer güvenlik zirvesi


Avrupa Birliği yetkilileri de bugün yapacakları olağanüstü toplantıda Avrupa'daki nükleer santralların güvenliğini ele alacak.

İsviçre hükümeti güvenliğin ana öncelik olduğunu açıklayarak ülkedeki nükleer santral planlarını askıya aldığını duyurdu.

İsviçre'de dört nükleer santral bulunuyor. Bu santrallarda toplam beş aktif reaktör var. Ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 40'ını bu santrallar karşılıyor. Ancak bazı nükleer santrallar, ömürlerini tamamlamak üzere.

Son kararla üç yeni santralla ilgili onay süreci askıya alındı.