BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,10
ALTIN 2.519,98
HABER /  DÜNYA

Dünya paniğe kapıldı, okullar tatil!

Nükleer santrallerde meydana gelen patlamaların ardından oluşan radyasyon sızıntısı dünyada da paniğe yol açtı.

Abone ol

Japonya'daki depremden sonra nükleer santrallerde meydana gelen hasarın oluşturduğu radyasyon sızıntısı dünyada da paniğe yol açtı. Filipinlerde bir üniversite tatil edildi, Singapur ve Tayland radyasyon kontrolüne başladı...

Filipinler'in başkenti Manila'daki Politeknik Üniversitesi, Japonya'daki deprem sonrası nükleer santrallerde meydana gelen hasarın oluşturduğu radyasyon tehlikesi sebebiyle tatil edildi.

Halk arasında dolaşan radyasyon tehlikesi mesajları paniğe sebep oldu. Bilim Bakanı Mario Montejo, halka sakin olmaları çağrısında bulunarak, "Japonya'daki nükleer santrallerden sızan radyasyonun Filipinler'e gelme ihtimali yüzde sıfır" dedi. Montajo, söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Politeknik Üniversitesi Rektörü Dante Guevarra, kendisinin de söylentilere inanmadığını, ama üniversitede okuyan öğrencilerin panik halindeki ailelerini rahatlatmak için okulu tatil ettiklerini kaydetti.

GIDLARA RADYASYON TESTİ

Singapur, Japonya'da ithal edilen gıdaları, olası radyasyon tehlikesine karşı testten geçirecek.
Singapur Tarım - Gıda ve Veterinerlik Dairesi, herhangi bir radyasyon riskine karşı Japonya'dan ithal edilen gıdaları kontrolden geçireceklerini belirterek, "Alınan örnekleri radyasyon testinden geçireceğiz. Yakın zamanda ithal edilen gıda ürünlerine öncelik vereceğiz" dedi. Singapur, Japonya'dan en çok gıda mamülleri ithal eden ülkeler arasında yer alıyor. Balık, et, sebze ve meyve gibi gıdalar direk Japonya'dan getiriliyor.

TAYLAND DA TEST YAPACAK

Tayland, Japonya'dan ithal edilen gıda ürünlerine radyasyon testi yapacak. Tayland Gıda ve İlaç İdaresi Genel Sekreteri Pipat Yingsarii, testlerin rastgele yapılacağını, önceliği sebze meyve gibi taze gıdalara vereceklerini belirtti.

Pipat, gerekmesi halinde yetkililerin tüm gıda ürünlerine test yapmaya hazır olduğunu da bildirdi.

Japonya'da deprem ve tsunami facialarında hasar gören nükleer enerji tesislerinin birkaçında patlamalara bağlı olarak radyasyon sızıntısı olmuştu.