BIST 10.471
DOLAR 32,53
EURO 34,99
ALTIN 2.436,57
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Merkez Bankası'nın İrlanda kaygısı

Avrupa Merkez Bankası, İrlanda'nın 85 milyar euro'luk kurtarma paketine ilişkin teminatlarıyla ilgili kaygıları olduğunu açıkladı.

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası'nın kaygıları, borcun geri ödenmesiyle ilgili teminatlardan kaynaklanıyor

Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun İrlanda için açıkladığı 85 milyar euro'luk kurtarma paketinin, aynı para birimini kullanan zor durumdaki diğer ülkelere yardım etme kabiliyetini etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Bankanın internet sitesinde yer alan açıklamada, bu endişenin sağlanan kredinin geri ödenmesi için verilen teminatların niteleğinden kaynaklandığı ve anlaşmayla ilgili yasal mevzuatta belirsizlikler olduğu kaydedildi.

Avrupa Merkez Bankası'na göre, anlaşmayla ilgili olarak hazırlanan yasa tasarısı, Maliye Bakanı Brian Lenihan'a alacaklıların haklarına ciddi oranda müdahale fırsatı veriyor.

İrlanda Parlamentosu, hükümeti bütçe açığını kapamak için kemer sıkma programı uygulamaya mecbur eden kurtarma paketini geçen hafta onaylamıştı. Geçen Cuma da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's İrlanda'nın kredi notunu beş kademe birden indirmişti.

Bu kararın zaten zor durumda olan İrlanda bankaları üzerindeki baskıyı artırabileceği belirtiliyor.

Geçen hafta Uluslararası Para Fonu IMF, İrlanda'ya 22,5 milyar tutarındaki üç yıllık kredi dilimini serbest bırakmıştı.

İrlanda Hükümeti, kurtarma paketindeki şartlar uyarınca toplam büyüklüğü 15 milyar euro olan bir tasarruf programı açıklamıştı.