BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Lazer epilasyonda bunlara dikkat edin!

Uzmanlar uyardı: Lazer tedavilerini estetisyenler değil, doktorlar uygulmalı

Abone ol

Lazerle epilasyon yaptıran bayanlar lazer sonrası ciltte lekelenme, yanma ve çukurlanma meydana geldiğinden şikayet etti. Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Şahin, “Lazer doğru dozda ayarlanmazsa yan etkileri olabilir. Lazer tedavileri estetisyenler değil, doktorların kontrolünde yapılmalı. Piyasada bulunan her şey lazer değil “dedi.
 
Lazerle epilasyon yaptıran bayanlar lazer sonrası ciltte lekelenme, yanma ve çukurlanma gibi yan etkilerin ortaya çıktığını iddia ettiler. Özel 100. Yıl Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Şahin, bayanlardan gelen şikayetler sonrası tüketici platformu Sikayetvar.com’a  konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 
“Hassas Ciltlerde Dikkat Edilmeli”
 
Lazerin doğru dozda ayarlanmadığı taktirde yan etkilerinin ortaya çıkabileceğini kaydeden Uzm. Dr. Eylem Şahin, lazerli epilasyon sonucu oluşabilecek yan etkilere ilişkin, “Lazer sonrası yüzde bir miktar kızarıklık olabilir. Bu kızarıklıklar geçicidir. Hassas ciltlerde ise 1-2 günde geçer. Hassas ciltlerde kızarıklığın daha hızlı geçmesini sağlayan kremler verilebilir. Lazer hastanın ten rengine göre ayarlanmalıdır” dedi.
 
“Piyasadaki Her Şey Lazer Değil”
 
Lazerin etkilerine karşı uyarılarda bulunan Dr. Şahin, hastaların daha önce solaryuma girmemiş olmasının gerektiğine vurgu yaptı. Şahin şöyle devam etti: “Lazerin uygulamasının şekline göre uyarılar da değişebilir. Genel anlamda lazer yaptıracak kişi son üç hafta içerisinde solaryuma girmemiş olmalı. Lazer uygulanacak bölgede tüy kökleri dibinden alınmamış olması gerekir. Kıl kökleri görünebilmeli, yaklaşık 20 gün öncesinde tüğ kök alınmamış olmalı. Ayrıca güneşlenme yoluyla da ten renginde değişiklik olmaması gerekiyor. Piyasada bulunan her şey lazer değil. Lazer uygulamasına uygun ışık sistemleri olmayan güzellik salonları da uyguluyor. Bu şekilde yapılan lazer sağlıklı olmaz. Dermatoloji uzmanı ve plastik cerrah tarafından işletilen yerlere gidilmesi gerekir.  Lazer yaptıracak kişi doktoruna her soruyu sorabilmeli. Doktorun uzmanlığını, eğitimini, kendi cilt tipini, doktorun önerilerini, işlem sonrası ortaya çıkabilecek etkileri ve korunmak için neler yapılması gerektiğini öğrenmelidir.”
 
“Güneş Koruyucu Losyonlar Kullanılmalı”
 
Dr. Şahin lazer sonrası koruyucu losyon kullanımının da önemli olduğuna dikkat çekerek lazer sonrası korunmak için uygulanabilecek önerilerde bulundu. Şahin, “Lekelerde lazer sonrası güneş koruyucu krem kullanılmalıdır. Lazer sonrası üç gün ya da bir hafta güneşten korunmalı. Evden çıkmadan yarım saat önce 30 ve üzeri güneş koruyucu faktörlü losyon sürülmeli ve öğlen de tekrarlanmalı. Hasta düzenli korumazsa leke olabiliyor” şeklinde konuştu.
 
“Lazer Sorası Şikayetlerde Hekime Başvurulmalı”
 
Lazer sonrası lekelenme ve yanıklar olması durumunda hastaların doktorlarına başvurmaları gerektiğinin altını çizen Dr. Şahin, bu tür şikayetlerde neler yapılması gerektiğini şöyle açıkladı: “Öncelikle uzman doktoruna başvurmalı çare doktoradadır. Böyle bir sorunum var yapabileceğiniz bir var mı? diyerek doktorundan sorunu için tedavi istemelidir. Doktor hayır kalıcı diyorsa başvurulacak merciler çeşitlidir. Bu konuda resmi işlemlere başvurabilir. 
Lekeler oluştuğunda leke tedavisi yapılmalı, güneşten olan leke ise kahverengi leke ise lazerle cilt yenilemede pealing krem tevdileri yapılabilir. Yanmalarda ise yanık derinliğine göre tedavi değişir. Plastik cerrah hafifse yanıklar için jeller ile sorunu geçilebilir. Lazer sonrası çıkan sorunlar nedeniyle hastanın bu türdeki tedavilerini hekim karşılamalıdır. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için uzman muanesi ile işe başlanmalı, kontrolleri doktorlar yapmalı ve en ufak şikayetlerde doktorlara başvurulmalıdır, estetisyenlere değil.”
 
ŞikayetVar Haber