BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.394,43
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Merkez Bankası faizleri değiştirmedi

Euro bölgesinde enflasyon kaygılarını dile getirmesine karşın Avrupa Merkez Bankası faiz hadlerini yükseltmeyerek yüzde 1.5'te tutmaya devam ediyor.

Abone ol

Frankfurt merkezli Avrupa Merkez Bankası, euro bölgesinde faiz hadlerini yüzde 1.5'te tutmaya devam ediyor.

Banka geçen ay 17 üyeli euro bölgesi ülkelerinde fiyat artışlarının önüne geçmek için faizleri yüzde 1.25'ten yüzde 1.5'e çıkartmıştı.

Fakat geçen hafta yayımlanan rakamlar euro bölgesinde enflasyonun temmuz ayında beklenmedik biçimde düştüğüne işaret etti. Haziran ayında yüzde 2.7'de seyreden enflasyon oranı, temmuz ayında yüzde 2.5'e geriledi.

Merkez Bankası'nın faiz kararı euro bölgesine ilişkin ekonomik kaygıların giderek daha yüksek sesle dile getirildiği bir döneme rastlıyor.

Piyasalarda İtalya ve İspanya'ya duyulan güven azaldıkça, her iki ülkenin de borçlanma maliyeti adım adım artıyor.

İspanya bugünkü tahvil ihalesinde toplam 3.3 milyar euro tutarında bir satış gerçekleştirirken, yatırımcılara ödeyeceği faiz miktarı bir önceki ihaleye nazaran gene artış gösterdi.

BBC muhabiri Steve Evans, küresel ekonomik şartların genelde zorlaştığı bir ortamda, ekonomi politikalarını yönlendirme seçeneklerinin de daraldığını söylüyor.

Muhabirimiz şu an hem Amerika hem de Avrupa'da esen siyasi havanın batma tehlikesiyle karşı karşıya olan hükümetlere ya da özel bankalara daha fazla kamu fonu aktarılmamasından yana olduğunun altını çiziyor.

Gözlemciler, küresel ekonominin yeniden resesyona girdiği, bankacılık sektöründe tekrar krizlerin yaşandığı bir dönemin kapıda olabileceğini ciddi bir tehlike olarak değerlendiriyor.