BIST 10.053
DOLAR 32,38
EURO 34,70
ALTIN 2.402,01
HABER /  GÜNCEL

Avrupa küçüldü biz de küçüldük

IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm raporu İstanbul'da açıklandı. Rapora göre Türkiye bu yıl küçüldü gelecek yıl tahmini ise şöyle ...

Abone ol

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayımlanan ''Dünya Ekonomik Görünümü'' raporuna göre, Türkiye, 2009 yılında yüzde 6,5 oranında küçülürken, 2010 yılında yüzde 3,7 oranında büyüyecek, enflasyon bu yıl yüzde 6,2, gelecek yıl yüzde 6,8 olacak.

RAPOR İSTANBUL'DA YAYINLANDI

İstanbul'da düzenlenen IMF-Dünya Bankası Yıllık toplantısı çerçevesinde Dünya Ekonomik Görünümü raporu yayımlandı. Bu yıl ve gelecek yıl dünya ekonomisine ilişkin tahminlerin yer aldığı raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin makroekonomik tahminler de ifade edildi.

Rapora göre Türkiye, bu yıl yüzde 6,5 oranında küçülürken, gelecek yıl ise yüzde 3,7 oranında büyüyecek.

YIL SONU VE GELECEK YIL İÇİN ENFLASYON TAHMİNİ

Rapora göre, bu yıl sonunu yüzde 6,2 enflasyonla tamamlayacak Türkiye'de, gelecek yılın enflasyonunun ise yüzde 6,8 olacağı öngörüsünde bulunuluyor.

Cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranı ise bu yıl yüzde 1,9, gelecek yıl da yüzde 3,7 olacağı tahmin ediliyor.


TÜRKİYE DAHİL BÜTÜN AVRUPA KÜÇÜLDÜ

Rapora göre, Türkiye dahil yükselen Avrupa ekonomilerinde bu yıl büyümede yüzde 5.2 küçülme yaşandı. Yükselen Avrupa’da gelecek yıl yüzde 1.8 büyüme elde edilmesi bekleniyor. Yükselen Avrupa ekonomilerinde bu yıl yüzde 4.7 artış gösteren tüketici fiyatlarının gelecek yıl yüzde 4.2’ye düşmesi bekleniyor.

Cari işlemler dengesi ise bu yıl yüzde 2.7 açık verdi, 2010 yılında açığın yüzde 3.6’yı bulması bekleniyor.

Türkiye hariç yükselen Avrupa ekonomilerinde reel GSYİH küçülmesi bu yıl yüzde 4.3 olarak gerçekleşecek. Türkiye hariç yükselen Avrupa’da gelecek yıl binde 5 büyüme kaydedilecek.

TÜRKİYE BORÇ ÇEVİRMEDE BAŞARILI OLDU

Raporda yer alan “Yükselen Ekonomilerdeki Finansal Piyasalar Eski Krizlere göre Daha mı Dayanıklı?” başlıklı bölümde “Küresel kirizin yoğunluğu karşısında , yükselen ekonomilerdeki finansal piyasaların dikkate değer ölçüde dirençli olmuştur” denildi ve şöyle devam edildi:
“Gelişmiş ekonomilerdeki birçok finansal kurum önemli bir kredi yaratma kapasitesi düşüklüğü (deleveraging) durumuna girse de, sermaye piyasalarındaki kopmalar sermaye akışlarında ani kesilmelere yol açmadı ve büyük yakın dönemli borç çevirme gereksinimi bulunan Türkiye gibi ülkeler, bu gibi borçların finansmanını görece iyi idare etiler.”