BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Avrupa Birliği'den Golan Tepeleri açıklaması: Tanımıyoruz

Avrupa Birliği Sözcüsü, Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini tanınmadıklarını açıkladı.

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump'ın"Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı olarak görme zamanının geldi" açıklamasına Avrupa Birliği'nden sert tepki geldi. AB, Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğinin tanınmadığını duyurdu.

Konuyla ilgili Reuters'a konuşan AB sözcüsü, "Avrupa Birliği'nin pozisyonu değişmedi. AB, uluslararası hukuka uygun olarak, Golan Tepeleri de dahil olmak üzere İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu bölgelerdeki egemenliğini tanımıyor ve bunları İsrail toprağının bir parçası olarak görmüyor." ifadelerini kullandı.

Trump'un Golan tepeleri açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri için Twitter'dan tepki çekecek bir açıklama yapmıştı. Trump şöyle demişti:

"52 yılın ardından ABD için Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tamamen kabul etmenin zamanı gelmiştir"

Trump, Golan Tepeleri'nin İsrail devleti ve bölgesel istikrar açısından kritik anlamda stratejik ve güvenlik önemi bulunduğunu iddia etmişti.

Dünya ülkelerinin tepkileri

Türkiye : 
Erdoğan : -Trump'ın Golan Tepeleri'yle ilgili talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin, gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz, veremeyiz. Bu hassas süreçte doğrudan bizi ilgilendiren hususlarda daha aktif olmamız gerekiyor. 

Rusya: Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Trump'ın Golan Tepeleri'ne ilişkin açıklamalarının Birleşmiş Milletler kararlarını doğrudan ihlal ettiği belirtti.

İran:  İran, İsrail'in Golan Tepeleri üzerinde egemenliğinin tanınmasını yasa dışı ve 'kabul edilemez' olarak değerlendirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Golan Tepeleri ile ilgili ileri sürdüğü kararın uluslararası yasalara aykırı olduğu ifade edildi.