BIST 10.046
DOLAR 32,44
EURO 34,63
ALTIN 2.382,39
HABER /  GÜNCEL

AVM'ler hakkında son karar verildi

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, pazar günü AVM'lerin kapanmayacağını belitti.

Abone ol

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, pazar günü AVM'lerin kapanmayacağını, üretilen peynir ya da yumurtanın üzerinde üreticinin adı ve markasının olacağını, bir firmanın sürekli olarak indirim yapamayacağını, belli sürelerde indirim yapabileceğini kaydetti.

Mazıcıoğlu, komisyonda 18 saatlik mesainin ardından kabul edilen Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın getirdiği yeni düzenlemeleri AA muhabirine anlattı.

Tasarının hazırlanmasında emeği geçen eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'ye, muhalefet milletvekillerine, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine teşekkür ederek sözlerine başlayan Mazıcıoğlu, tasarının 10 yıldır görüşülmek üzere komisyonda beklediğini belirtti.

Halil Mazıcıoğlu, tasarının kamuoyunda "AVM yasası" olarak bilinmesine rağmen, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı olduğunu söyledi.

Bu tasarının, küçük esnafı koruyan tasarı olduğunu belirten Mazıcıoğlu, tasarıyı bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra 2015 yılının ocak ayında yasalaştırmayı düşündüklerini söyledi. Mazıcıoğlu, tasarıyla perakende sektöründe verimlilik ve kalitenin arttırılmasının, kayıt dışılığın önlenmesinin, adil rekabetin sağlanmasının ve işyeri açılış işlemlerinin kolaylaştırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

"AVM'ler ve büyük süpermarketler olmasın" demediklerini dile getiren Mazıcıoğlu, "Ama üreticimizi ezen bir sistem olmamalı. Üreticilerimizin markalaşması çok önemli" dedi.

Komisyon Başkanı Mazıcıoğlu, tasarının ilk gündeme geldiğinde "kara pazar" gibi manşetlerin atıldığını, AVM çalışanlarından "lütfen bizi işimizden etmeyin" şeklinde mesajlar aldıklarını ifade ederek, "Bu manşetlerin hiç biri doğru değil, böyle bir şey yok. Yani pazar günü AVM'ler kapanmayacak, böyle bir karar alınmadı ancak AVM'lerin hangi gün kapanacağı konusunda il valilerine yetki verilecek. Valiler, AVM'lerin kapanıp kapanmayacağına, o ildeki esnaf, sanayi ve ticaret odalarının temsilcileri görüşerek karar verecek. Vatandaşımız bu konuda rahat olsun. '120 bin kişi işsiz kalacak' dendi, öyle bir durumda yok. Biz işsizlikle mücadele ederken, insanların işinden olmasını istemeyiz" diye konuştu.