BIST 10.332
DOLAR 32,24
EURO 34,78
ALTIN 2.457,87
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

ATO'dan kıdem tazminatı açıklaması

ATO Başkanı Salih Bezci, kıdem tazminatlarının oluşturulacak bir fonla garanti altına alınmasının çalışma barışına katkı sunacağını söyledi.

Abone ol

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, kıdem tazminatlarının oluşturulacak bir fonla garanti altına alınmasının, çalışanları mağdur olmaktan kurtaracağı ve çalışma barışına katkı sağlayacağını söyledi.

Bezci, yaptığı açıklamada, kıdem tazminatının, yıllardır çalışma hayatına ilişkin sorunların başında geldiğini ifade ederek, ''61. Hükümetin programında da belirtildiği gibi, işletmeler üzerinde büyük bir baskı oluşturan ve çalışanların büyük bir kısmının da çeşitli nedenlerle alamayıp mağdur olduğu kıdem tazminatı sorununun artık çözümlenmesi gerekiyor'' görüşünü bildirdi.

Vergi ve sosyal güvenlik primlerinin yüksekliğinin yanı sıra kıdem tazminatı gibi çalışma mevzuatından kaynaklanan istihdam üzerindeki yüklerin istihdamı caydırdığını ve kayıt dışı işçi çalıştırmayı teşvik ettiğini iddia etti.

Bezci, şunları kaydetti:

''Çalışma mevzuatı yeniden ele alıp kıdem tazminatı ve istihdam üzerindeki benzeri yükleri azaltmak ve işgücü piyasasındaki katılıkları esnetmek, istihdamı teşvik edip işsizlik sorununu da azaltacaktır. İşgücü maliyetlerinin yüksekliği Türkiye'nin rekabet gücünü yıllardır olumsuz etkilemektedir. İşletmelerimiz hem iç hem de dış piyasalarda işgücü maliyetlerinin çok düşük olduğu ülkelerle rekabet etmekte zorlanmaktadır. Dolayısıyla işletmelerimiz hem iç hem de dış piyasalarda işgücü maliyetlerinin çok düşük olduğu ülkelerle rekabet etmekte zorlanmaktadır. Dolayısıyla ülkemiz cari işlemler açığı sorunu yaşamaktadır. Türkiye bu sorunu ancak ihracat yaparak çözebilir. İhracat için de rekabet gücüne ihtiyacımız var.''

Hükümetin kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeleri sosyal taraflarla istişare yaparak ve işçilerin kazanılmış haklarını koruyarak gerçekleştirme sözü verdiğini hatırlatan Bezci, sendikaları yapılacak düzenlemeye katkı vermeye çağırdı.

Bezci, kıdem tazminatlarını garanti altına alacak bir fon oluşturulmasının, hem çalışanları mağdur olmaktan kurtaracağını hem de çalışma barışına büyük bir katkı sağlayacağını bildirdi.

Sendikalar da dahil bütün sosyal kesimlerin, istihdamın artırılması ve kayıt dışılığın azaltılması amacıyla atılacak adımlara destek olması gerektiğini kaydeden Bezci, iş dünyasının temsilcileri olarak, ekonominin daha fazla istihdam sağlamasına yönelik atılacak bütün adımların arkasında olacaklarını ifade etti.