BIST 10.277
DOLAR 32,19
EURO 34,74
ALTIN 2.388,83
HABER /  EKONOMİ

Bu yatırımlar Çeşme'yi sevindirecek.

Plaj, eğlence ve sörf ilgi duyan tatilcilerin gözdesi haline gelen Çeşme'de turizmciler yeni yatırımlarla pazar payı ve turist sayısın artırmayı hedefliyor.

Abone ol

Türkiye'de son yıllarda plaj, eğlence ve sörfe ilgi duyan tatilcilerin gözdesi haline gelen Çeşme'de işletmeciler, yeni yatırımlarda, pazar payının ve turist sayısının daha da artırılması için çaba harcıyor.

Çeşme Otelciler Birliği Başkan Yardımcısı ve Ilıca Oteli Genel Müdürü Yakup Demir, Çeşme'nin beac ve gece kulüpleriyle, ''sakız kokulu'' mavi deniziyle son 5 yılda turizmde çok ileri noktaya geldiğini anlattı.

Bu gelişime karşın, ilçede aileleriyle tatil yapan çocuklara yönelik eğlence olanaklarında yetersiz kalındığı dile getiren Demir, eksikliği gidermek için alanında dünyanın en büyüğü olan Kanadalı firmaya, Ilıca Oteli kompleksindeki 30 dönümlük alanda 5 milyon dolarlık yatırımla su parkı inşa ettirdiklerini belirtti.

Demir, ''Çeşme'de çocuklar için alternatif yoktu. Su parkları bulundukları tatil yörelerine sosyal ve ekonomik değer katıyor. Aqua Toy City de Çeşme turizminde şimdiden ciddi bir değer yarattı'' dedi.

Su parkına yetişkinlerin yanı sıra 3-18 yaş grubundaki çocukların kabul edildiğini, yetişkinler için bin 500, 2-12 ve 12-18 yaş gruplarındaki çocuklar için de 2 bin metre karelik iki ayrı havuzun yaptırıldığını dile getiren Demir, geniş oturma ve güneşlenme alanlarına sahip su parkında 180'e yakın oyun aktivitesinin yer aldığını söyledi.

Açılışı sanatçı Sibel Can'ın konseriyle gelecek hafta yapılacak su parkının kendi konseptinde bölgenin ve Türkiye'nin en büyük su parkı olduğunu ifade eden Demir, ''Sakız Adası'ndan da su parkımıza oldukça büyük ilgi var. Çocuklar burada keyifli zaman geçiriyor. Giriş ücretleri uygun, 20-35 lira arasında. Otelde kalan konuklar da her pazartesi su parkından ücretsiz yararlanıyor'' diye konuştu.

ÇEŞME'DE YENİ HEDEFLER

Demir, turizmde her yıl ilerleyen Çeşme'de pazar potansiyelini geliştirmek için yatak kapasitesi ve eğlence aktivitelerinin artırılması gerektiğini, bölgenin termal olanağının kullanılacağı termal su parkına yönelik yatırımlar da yapılabileceğini anlattı.

Çeşme'ye bu yıl mayıs ayında yoğun olarak yabancı turistlerin geldiğini, iç turizmin ise genel seçimlerin ardından yaz tatiliyle birlikte arttığını belirten Demir, turist sayısında geçen yıllara oranla yüzde 20-30 oranında artış bulunduğunu bildirdi.

Yatak kapasitesi pansiyon, butik oteller ve otellerle 15 bin olan Çeşme'yi geçen yıl 600 bine yakın kişinin ziyaret ettiğini kaydeden Demir, şöyle konuştu:

''Çeşme'yi geçen yıl 600 bine yakın misafir ziyaret etmiş, 1 milyon 200 bin geceleme sağlanmış. Turizm istatistiği oldukça güzel. Çeşme, Herşey Dahil bölgelerinden uzak olduğu için daha güçlü ekonomiye sahip insanların tatil yaptığı bölge. Çeşme'de, Alaçatı, Dalyan, Şifne gibi gastronomi ve lezzet açısından ilgi çeken bölgelere ciddi talep var. Çeşme turizmi Türkiye ekonomisine, daha özel ve ekonomisi daha güçlü misafirlerle katkı sağlıyor. 5 yıl önce Çeşme'yi kimse tanımazken, şu anda Türkiye lokasyonunu aştık, dünya lokasyonuna doğru ilerliyoruz. Avrupa bizi gayet iyi tanıyor. Arap ülkelerine de ulaştık. Bazı Arap ülkelerinde de turist geliyor.''

BAKAN GÜNAY'DAN ÇEŞMEYİ SEVİNDİREN HABER

Demir, gelecekte Çeşme'nin popülerliğinin daha da artacağını, Mavi Bayraklarla korunan denize sahip ilçenin ilerlemesini, alternatif tatil olanaklarının geliştirilmesiyle devam ettireceğini söyledi.

Çeşme'ye yönelik yeni yatırım planlarının bulunduğunu, Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın yeniden bakanlığa getirilmesinden sonra bu planların yatırıma dönüşeceği kanaatini taşıdıklarını ifade eden Demir, turizmcilerin hedef ve beklentilerini şöyle dile getirdi:

''Sayın Bakanımızın Çeşme'ye ilgisi zaten vardı. Yeniden aynı göreve getirilmesiyle Çeşme için hazırlanan planların yatırıma dönüşeceği kanaatindeyiz. Çeşme'de önümüzdeki dönemde yatak kapasitesi 25 bine ulaşacaktır. Kitle turizmine hitap edecek yataktan ziyade, daha özel kişilere, özel misafirlere hizmet edecek ürün ve yatağın yapılmasını arzu ediyoruz.

Diğer turizm modelleri Marmaris ve Antalya'da mevcut. Çeşme'yi özel olarak geliştirmek lazım. Bunu da Sayın Bakanımız gayet iyi biliyor, iyi izliyor, iyi gözlemliyor. Bu şekilde Çeşme'nin gelişimini de planlıyor. Önümüzdeki 5 yılda 25 bine ulaşacak yatak kapasitesiyle Çeşme turizminde ciddi bir hareket oluşacağı, özellikle de dış pazarda Çeşme'ye yüzde 30-40'lara varan bir artış olacağı kanaatindeyiz.''

PLAJ İŞLEMELERİ İÇİN YÖNETMELİK TALEBİ

Çeşme'nin daha çok plaj işletmeleri, eğlence, sörf ve termal tatili için tercih edildiğini vurgulayan Demir, bölgede (beach clup) plaj işletmeciliği anlayışını geliştirmek istediklerini, Bakan Günay'dan bu yönde talepte bulanacaklarını söyledi.

Demir, sözlerini şöyle tamamladı:

'Sayın Bakan Günay'dan beach cluplere yönelik prosedürlerin daha fazla geliştirilmesi ve buna yönelik yönetmeliğin hazırlanmasını talep edeceğiz. Artık medenice denize girme kuralları plaj işletmelerinde mümkün. Halk plajlarında maalesef yeterli hizmet alınamıyor. Oradaki duşlar ve tuvaletlerin ücretsiz verilmesi nedeniyle de hizmetler yeterli olamıyor.

Beach clupleri Türkiye'nin tüm alanlarına yayarak ve bunu standarda bağlayarak geliştirmek, ülkemizde denize girme kurallarını da değiştirecektir. Bunu mutlaka bekliyoruz. Çeşme'nin bu konuda pilot olmasını arzuluyoruz. Zaten şu anda 15'e yakın beac kulüp var. 13-14 Mavi Bayrağımız var. Bu konuda ileri noktalardayız ama bölgeyi Avrupa standardı ve üstüne taşımak için Çeşme Otelciler Birliği olarak gayret ediyoruz.''