BIST 9.998
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.438,86
HABER /  GÜNCEL

Atina'ya ikinci yardım paketi ön koşula bağlı

Euro bölgesi maliye bakanları, Lüksemburg'da yapılan ve gece boyu süren görüşmelerin ardından ikinci yardım paketini, yeni kemer sıkma önlemlerinin geçirilmesi koşuluna bağladı.

Abone ol

Euro bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'a ikinci bir yardım paketini verilmesi üzerinde uzlaştı ancak herhangi bir anlaşmaya imza koymadı.

Lüksemburg'da yapılan be gece boyu süren görüşmelerin ardından ikinci yardım paketi, yeni kemer sıkma önlemlerinin geçirilmesi koşuluna bağlandı.

Hükümetin 2012-2015 dönemini kapsayan ek önlem paketi 28 milyar euro tutarında kesintiler yapılmasını öngörüyor.

Avrupalı bakanlar ayrıca bankalar, emeklilik fonları ve sigorta şirketleri gibi Yunanistan'ın borçlu olduğu kurumlarla gayrıresmi ve isteğe bağlı anlaşma yolunun aranacağını bildirdi. Bu kurum ve kuruluşlardan Yunanistan'ın borçlarını ödeyemez hale düşmesini önlemek için geri ödemeleri ertelemeleri istenecek.

Ancak Atina'nın hem ikinci kurtarma paketinden faydalanabilmek, hem de ilk paketin gelecek ay verilmesi planlanan 12 milyar euroluk kısmını alabilmek için harcamalarında 28 milyar dolarlık kesintiye gitmesi öngörülüyor.

Yunan hükümeti, borçlarını geri ödeyemez hale düşmemek için Temmuz ayında yapılacak ödemeye ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

BBC'nin bölgedeki muhabirleri, yarın Yunanistan parlamentosunda kabine için güven oylamasına gidilecek olması, ayrıca halkın büyük ölçüde kemer sıkma önlemlerine karşı çıkıyor olması hesaba katıldığında, bunun hiç de kesin olmadığına dikkat çekiyor.

BBC Avrupa editörü Gavin Hewitt, ilk pakette olduğu gibi 110 milyar euroluk yeni bir yardım paketi çıksa bile, Yunanlıların bu planlara olan inançlara yitirdiklerini, tek görebildiklerinin borç üstüne binen borç olduğunu söylüyor.