BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.434,52
HABER /  GÜNCEL

Türkiye, Mahir Esad'ın görevden alınmasını mı istedi?

Daily Telegraph gazetesi, Türkiye hükümetinin Mahir Esad'ın ordudaki görevinden alınmasını ve reform taleplerini içeren bir mektubu özel bir temsilciyle Şam'a gönderdiğini yazdı.

Abone ol

Daily Telegraph gazetesinin Orta Doğu muhabiri Adrian Blomfield imzalı haberde "Türkiye'nin, Suriye rejimine yönelik baskıyı gözle görülür ölçüde artıran bir girişimde bulunduğu ve dün Cumhurbaşkanı Beşar Esad'dan, büyük nefret uyandıran kardeşi Mahir Esad'ı ordudaki görevinden derhal almasını talep ettiği" aktarılıyor.

Bu durumu, Türkiye'nin eski müttefikine karşı sabrının taşmaya başlamasına bir işaret olarak yorumlayan Daily Telegraph, Türkiye hükümetinin Şam'a temsilci gönderdiği ve bu görüşleri bir mektupla ilettiğini yazıyor.

Habere göre Türkiye mektupta Suriye rejiminin garanti etmesini umduğu bir dizi somut reform talebine de yer verdi.

Daily Telegraph, Arap ülkelerinin sembolik ifadeler dışında Beşar Esad'ı eleştirmeye yanaşmadıklarını, bunun da "Orta Doğu'nun büyük güçlerinden Türkiye'nin varlığını giderek daha da fazla hissettirmeye başlamasını önemli kıldığını" vurguluyor.

Gazete, Mahir Esad'ın Cumhuriyet Muhafızları ve elit dördüncü Tümen'in komutanı ve Suriye'nin belki de en korkulan adamı olduğunu yazıyor.

Daily Telegraph Mahir Esad'ın son dönemde Türkiye sınırına yakın köy ve kasabalardaki şiddet olaylarının da başındaki isim olduğunu hatırlatıyor.

Türkiye sınırından binlerce mültecinin geçtiğini yazan gazete, Türkiye'nin ilk kez, sınırın Suriye tarafına da yardım göndermeye başladığını belirtiyor.

Haberde Suriye birliklerinin sınır bölgesindeki operasyonlarını dün daha da sıkılaştırdığını, sınırda mahsur kalmış binlerce mültecinin hayatta kalmasını sağlayan yakınlardaki fırın ve dükkanları yaktığı belirtiliyor.