BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,03
ALTIN 2.472,17
HABER /  GÜNCEL

Sınırdaki Suriyelilere Türkiye'den yardım

Suriye güçlerinin operasyonlarından kaçan binlerce kişinin sığındığı Türkiye, ilk kez sınırın Suriye tarafına gıda ve yardım malzemesi dağıttı.

Abone ol

Suriye güçleri ülkenin kuzeyindeki operasyonlarına devam ederken Türkiye, ilk kez sınırda bekleyen Suriyelilere gıda ve yardım malzemesi dağıttı.

Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'ye sığınan ve Yayladağı, Reyhanlı ve Altınözü ilçesiyle buraya bağlı Boynuyoğun köyünde kurulan beş geçici çadır kente yerleştirilen Suriyelilere yönelik insani yardım çalışmaları da devam ediyor.

Suriyeli askerlerin, Türkiye'ye geçiş yolu üzerindeki Bdama köyüne giriş çıkışları kapattıkları, buradaki tek fırının da hizmet vermesini engelledikleri bildirildi.

Ordunun köyde bazı binaları ateşe verdiği ve çevreye ateş açtığı ileri sürüldü.

En az 70 kişinin de tutuklandığı belirtildi.

Başta Cizr el-Şuhur olmak üzere ülkenin kuzeyindeki şiddet olaylarından kaçarak Türkiye sınırında toplananların sayısının on bini geçtiği, ancak sınırın Suriye tarafında binlerce kişinin beklemekte olduğu belirtiliyor.

Görgü tanıkları, Suriyeli güçlerin kontrol noktaları oluşturduğunu ve tutuklamalar yaptığını öne sürdü.

Gösteriler devam ediyor

Suriyeli göstericiler, Cuma namazı sonrası ülke çapında kent ve kasabalarda sokağa çıkarak Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejimini protesto etti.

Güvenlik güçlerinin gösterilerde en az 19 kişiyi öldürdüğü öne sürüldü.

Yabancı gazetecilerin ülkeye girişine izin verilmediği için gelişmeleri Beyrut'ta izleyen BBC muhabiri Jim Muir, Suriyelilerin, hemen her gün ülkenin değişik yerlerinde protesto eylemleri düzenlediğini kaydediyor.

İnsan hakları eylemcileri hükümet güçlerine karşı üç aydır süren direnişte 340 güvenlik görevlisi ve 1297 sivilin hayatını kaybettiğini, 10 bin kişinin tutuklandığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler de Mart ayından bu yana yapılan protestolarda öldürülenlerin sayısının 1100'ün üzerinde olduğunu söylüyor.