BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Atinada cami tartışması

Atina'nın dini özgürlüklere ilişkin açıklaması Batı Trakya'da tepki yarattı.

Abone ol

Yunanistan hükümet sözcüsü Theodoros Rusopulos'un, ''Batı Trakya'daki Müslümanların devlet ve yasalar önünde eşit bir biçimde yaşamlarını sürdürdüğüne'' ilişkin açıklaması, Türk azınlık tarafından tepkiyle karşılandı.
Türk Azınlığı Danışma Kurulu tarafından yayımlanan kınama bildirisinde, azınlığın bugün içinde bulunduğu koşullarda uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınan haklarından yeterince yararlanamadığı vurgulanarak, ''Rusopulos'un açıklamaları, Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili gerçekleri yansıtmamaktadır'' denildi.

Hükümet sözcüsünün bu konudaki açıklamalarıyla ''Atina'nın, Türk azınlığın, tüm insan hakları ve azınlık hakları bildirilerinde yer alan ifade özgürlüğü ve kendi kimliğini belirleme gibi temel özgürlüklerini hiçe saydığını gizlemeye çalıştığı'' kaydedilen bildiride, Türk azınlığın bugün hala bir dizi yaşamsal sorunla karşı karşıya bulunduğu vurgulandı.

Bildiride, şöyle denildi: ''Türk azınlığa ait vakıfların yönetimi, kendi kontrolünden çıkmış bulunmaktadır. Müftülük makamları, Yunan yönetimi tarafından atanan kişilerce işgal edilmiş durumdadır. Azınlık okullarında görev yapan Türk öğretmenler, hiçbir gerekçe gösterilmeden görevlerinden
azledilmişlerdir. Asırlık Türk dernekleri isimlerinde bulunan 'Türk' deyimi nedeniyle kapatılmış ve yeni derneklerin kurulmasına izin verilmemektedir.
Rusopulos'un azınlıkla ilgili açıklamalarını şiddetle kınar, Yunan devletini sesimizi duymaya ve bu konuda İslam Konferansı Sonuç Bildirgesi'ni uygulamaya davet ederiz.''

Bu arada, Gümülcine Türk Gençler Birliği'nin açıklamasında da,Rusopulos'un sözlerinin, ''Atina'nın, Türk Azınlık konusunda uluslararası kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir çabası'' olduğu kaydedildi.

ATİNA'YA CAMİ

Yunan Parlamentosu'nun dün geceki oturumunda, Atina'ya bir cami inşa edilmesi konusu gündeme geldi. Yunan televizyonlarının haberlerine göre, Eğitim ve Din Bakanı Yorgo Kalos, Atina'ya bir cami gerektiği yönünde görüş bildirdi. Kalos, parlamentodaki konuşmasında, ''Diyalog yoluyla ve dini fanatizme yol açmadan, Atina'da bir cami inşa edilmesini arzu ediyoruz'' dedi.

Bağımsız Milletvekili Stefanos Manos da, Atina'da 300 bin dolayında Müslüman yaşadığı gerçeğinden hareketle kentte birden fazlacaminin bulunması gerektiğini söyledi. Manos, İstanbul'da az sayıda Ortodoks Rum yaşamasına rağmen, onlarca kilisenin ibadete açık olduğuna dikkati çekti.