BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,96
ALTIN 2.443,57
HABER /  POLİTİKA

Aksu Diyarbakırda!

Bakan Aksu, "Haince ve kallaşçe tertiplerle hiçkimse bir amaca ulaşamaz" dedi.

Abone ol

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütün vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlayacak güçtedir'' dedi.

Aksu, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve AK Parti bölge milletvekilleriyle Diyarbakır'a gelerek Valiliği ziyaret etti. Aksu, Vali Efkan Ala'dan yaşanan olaylar hakkında bilgi aldıktan sonra gazetecilere açıklamada bulundu.

Son günlerdeki olayların milletçe herkesi derinden üzdüğünü ve kendisinin de bu olayın üzüntüsü içerisinde olduğunu belirten Aksu, olayları şiddet ve nefretle kınadığını söyledi. Abdülkadir Aksu, olayların Bingöl kırsalında 25 Mart 2006 tarihinde güvenlik kuvvetleri ile giriştikleri silahlı çatışma sonucu
ölü olarak ele geçirilen teröristlerden 4'ünün Diyarbakır'daki cenazelerinin defin işleminden sonra Diyarbakır ve daha sonra da Batman'da kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenmesiyle başladığını ifade etti.

Düzenlenen kanunsuz eylemlerde Diyarbakır ve Batman'da, göstericilerin güvenlik kuvvetlerine taş, sopa ve molotofkokteylleri ile saldırdığını ve daha sonra polis merkezlerine, bazı siyasi parti binalarına, banka ve işyerlerine saldırarak maddi hasar meydana getirdiklerini anlatan Aksu, bu arada bir kaç il ve ilçede de benzer kanunsuz gösteri ve yürüyüş düzenlenmek istendiğini, ancak, güvenlik kuvvetlerinin kararlı tutum ve müdahalesiyle olayların önlendiğini belirtti.

Aksu, olayın başlamasından itibaren Diyarbakır ve Batman'da Vali, jandarma komutanları, il emniyet müdürleri, tüm güvenlik kuvvetleri ve kamu görevlilerinin olayların bastırılması, yatıştırılması ve vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlama konusunda özveri ve büyük gayret gösterdiklerini belirterek, teşekkür etti.

''TAHRİBİN HİÇ BİR GEREKÇESİ OLMAZ''

Diyarbakır'daki olayların başlaması üzerine buradaki emniyet kuvvetlerine destek amacıyla komşu illerden kuvvet gönderildiğini, daha sonra da Ankara'dan da iki ayrı parti halinde polislerin sevk edildiklerini kaydeden Aksu, 29 Mart 2006 tarihinde Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bir Emniyet Genel Müdür Yardımcısı başkanlığındaki heyeti Diyarbakır'a gönderdiklerini söyledi. Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Aynı gün Ankara'da ben, Başbakan Yardımcımız Abdüllatif Şener Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bir araya gelerek bu olayların değerlendirmesini yapmıştık.Yine İçişleri Bakanlığı'nda benim başkanlığımda, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel komutanlığı,Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT Müsteşarlığı'ndan yetkililerin katıldığı bir asayiş toplantısı yapmıştık. Yine dün akşam saatlerinde de Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplanmış, olaylar tüm boyutlarıyla ele alınmış ve alınması gereken ilave önlemler görüşülmüştür. Bu olayları şiddet ve nefretle kınıyorum. Bu olayların tertipçilerinin ve eylemcilerinin amacı ülkemizdeki mevcut birliği, bütünlüğünü, huzur ve güven ortamını bozmaktır. Kamu ve özel kuruluş binaları, akşam evine, çocuğuna ekmek götürmekten başka bir amacı olmayan masum vatandaşımızın esnafımızın işyerlerine ekmek teknesine saldırmanın tahrip etmenin hiçbir
gerekçesi olamaz.

'' Aksu, meydana gelen olayların, bu şehirlerin ekonomisine, turizmine ticaretine de zarar vermekte olduğunu, yatırımcı ve girişimcilerin yatırım yapmalarını olumsuz etkilediğini ve bu illerin kalkınmasını engellemekte olduğunu belirterek, ''Yani sonuçta vatandaşımıza da büyük zararlar vermektedir'' dedi.

''HUZURU BOZMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEYECEKTİR''

Bu saldırıların, sağlanan huzur, güven ve barış ortamına, istikrara, her şeyden önemlisi demokrasiye yöneldiğini belirten Aksu, demokrasilerde toplantı ve gösteri yapmanın yol ve yöntemlerinin belli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''Defalarca söylediğim gibi tekrarlıyorum: Bu şekilde sinsice kamu
düzenini bozarak, terör eylemi düzenleyerek haince ve kalleşçe tertiplerle hiç kimsenin bir amaca ulaşması mümkün değildir. Her karış toprağı aziz şehitlerimizin kanlarıyla yoğrulmuş olan bu güzel vatanımızı karıştırmaya, birliğimizi beraberliğimizi ve huzurumuzu bozmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Bu düşüncede olanların hevesleri kursaklarında bırakılacaktır.'' Aksu, güvenlik kuvvetlerinin bu olayların tertipçilerini,
kışkırtıcılarını, işbirlikçilerini ve uzantılarını ortaya çıkararak, adalete teslim edeceklerini ve hainlere hak ettikleri cezaların verileceğini söyledi.

Kışkırtmalara karşı başta vatandaşlar olmak üzere bazı siyasi partiler, sivil toplum örgütlerinin sağduyulu davrandıklarını, bu olayın tertipçilerine ve katılımcılarına gerekli cevabı gecikmeden verdiklerini belirten Aksu, ''Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Herkes kanunlara uymak zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti anayasası ve kanunlarına göre kurulmuş siyasi parti yöneticileri bunları bilerek hareket etmeli, kesinlikle yanlış ve kanunsuz işlere
tevessül etmemelidirler'' şeklinde konuştu. Aksu şöyle devam etti: ''Yine, bulunduğu makam itibariyle kamu hizmeti deruhte edenlerin deanayasamızda, kanunlarımızda yazılı görev ve sorumluluk bilinci ile davranış sergilemeleri zorunludur. Değerli vatandaşlarımıza bir kez daha seslenmek istiyorum: Birlik ve beraberliğimizi hiç bir şekilde bozmayalım. Tahriklere kapılmayalım. Her zaman olduğu gibi bu tür olaylar karşısında sağduyu içinde hareket etmeye devam edelim. Çocuklarımıza ve gençlerimize sahip çıkalım. Birilerinin onları yanlış istikametlere yönlendirmelerine fırsat vermeyelim. Onları bu şekilde
yanlış yollara sürükleyerek veya sahip çıkmayarak geleceklerini karartmayalım. Anne ve baba olmanın sorumluluğunu yerinegetirelim.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, vatandaşlarımızın, esnafımızın, çiftçimizin, tüccarımızın, sanayicimizin, işadamımızın can ve mal güvenliğini sağlayacak güçtedir. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Devletimiz, bu olayları tertipleyenleri, kışkırtıcılarını ve sinsice destekleyenlerini tek tek yakalayacak ve teşhir edecektir.'' Aksu, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan herkesin geleceği ve yaşamasının güvencesinin demokrasi olduğunu, demokrasiyi sabote edenlerin, dinamitleyenlerin bunu hangi gerekçeyle yaparlarsa
yapsınlar, bunun adının vatan ve insanlık düşmanlığı, hainliği olduğunu ve tarihe de bu şekilde geçeceğini söyledi. İçişleri Bakanı Aksu, basınaçıklamasının ardından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'na geçti.

Bakan Aksu, burada Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve
Sanatkarlar Odası, Güneydoğu Sanayici İşadamları Derneği, Eczacılar
Odası, Doğu ve Güneydoğu Sanayici İşadamları Derneği, Diyarbakırlı İşkadınları Derneği ve Diyarbakır Tabip Odası'nın temsilcileriyle görüştü.
Görüşmede Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve AK Parti
Diyarbakır milletvekilleri de bulundu.