BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,75
HABER /  GÜNCEL

Ateşkes ardından Gazze'ye hava saldırısı

Mısır'ın arabuluculuk ettiği ateşkesin ilan edilmesi ardından İsrail tarafından Gazze'ye düzenlenen hava saldırısında bir kişi öldü, bir kişi de yaralandı.

Abone ol

İsrail'le Filistinliler arasında bugün sıkıntılı bir süreç ardından başlayabilen ateşkes sonrasında, Gazze'ye yeni bir hava saldırısı yapıldığı bildirildi.

İsrail ordusu tarafından yürütülen hava operasyonunda bir kişi öldü, bir kişi de yaralandı.

İki taraf arasında Cumartesi günü 10 kişinin öldüğü saldırılar ardından Mısır'ın aracılık ettiği ateşkes çabaları hız kazanmıştı.

Mısır'ın çabaları ardından ateşkesin Türkiye saatiyle bugün 03:00'te ya da 06:00'da başlaması öngörülüyordu.

Ancak İsrailli yetkililer, Gazze'den İsrail'in güneyini hedef alan roket saldırılarının bu sabah da devam ettiğini söylediler.

İsrail ordusunun son operasyonunda tespit edilmiş milis birliklerinin hedef alındığı açıklandı.

AFP, saldırıda ölen Ahmet Jargun isimli kişinin ve yaralının, Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi örgütünün silahlı kanadından olduklarını belirtti.

İsrail'in Gazze'ye dün düzenlediği hava saldırılarında dokuz Filistinli ölmüş, Filistinli militanların Aşkelon'u hedef alan roket saldırısında ise bir İsrailli'nin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

'Takas anlaşması tehlikede'

İsrail'le, Gazze'de yönetimi elinde bulunduran Hamas arasındaki tutsak takasından bu yana taraflar arasında bu denli şiddetli çatışmalar yaşanmamıştı.

Anlaşma kapsamında önümüzdeki haftalarda 500 Filistinli tutsağın daha salıverilmesi öngörülüyor. Fakat BBC Gazze muhabiri Jon Donnison, çatışmaların tırmanmasının bu Filistinlilerin serbest bırakılmasını tehlikeye atabileceğini söylüyor.

Hamas militanlarında beş önce kaçırılan Gilad Şalit adlı İsrail askerine karşı 1000'den fazla Filistinli tutsağın serbest bırakılmasını öngören anlaşma uyarınca iki hafta önce Şalit'in ardından 500'e yakın Filistin salıverilmişti.

İlk serbest bırakılanlar arasında Cumartesi günü İsrail ordusuyla çatışan İslami Cihad üyeleri de vardı.

İsrail polis sözcüsüne göre, İsrail topraklarına gece boyunca sonuncusu Türkiye saatiyle 07:00 civarında olmak üzere 12 roket fırlatıldı.

Associated Press ajansının İsrail ordusunun açıklamasına dayanarak verdiği habere göre, İsrail uçakları da Gazze'de altı hadefe saldırı düzenledi.

İsrail hükümeti, roket saldırıları nedeniyle Gazze sınırı yakınlarındaki okullarla, yeni döneme bugün başlayacak bir üniversiteyi kapattı.

Ateşkesin başlama saatinin geçmesinden sonra İslami Cihad'ın üst düzey bir yetkilisi AFP ajansına İsrail'in de kabul etmesi halinde ateşkese hazır olduklarını söyledi.

38 roket

İsrail Cumartesi gününden bu yana İsrail'in güneyine toplam 38 roket fırlatıldığını, bu saldırılar sonucu bir kişinin öldüğünü, dört kişinin de yaralandığını duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı da militanları hedef alan saldırıda 9 kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail askeri sözcüsü, Gazze'de İslami Cihad hedeflerine dört saldırı düzenlediklerini doğruladı.

Sözcüye göre, ilk saldırı Cumartesi öğle saatlerinde, Çarşamba günü İsrail içlerine uzun menzilli roket fırlatmaktan sorumlu İslami Cihad üyelerini hedef aldı. İsrail'e düzenlenen bu saldırıda ölen ya da yaralanan olmamıştı.

İsrail ordusu, hava saldırısında "Uzun menzilli roket fırlatma hazırlığındaki bir terör şebekesinin" hedef alındığını duyurdu.

İslami Cihad, Refah'taki saldırıda aralarında Ahmed Şeyh Halil adlı komutanın da bulunduğu beş militanının öldüğünü doğruladı ve intikam sözü verdi.

İslami Cihad, Gazze'deki en büyük militan gruplardan biri. Ama bu örgütün Hamas'la doğrudan bir bağlantısı olmadığı söyleniyor.

Örgüt İsrail'e ilk kez kamyonetlerin arkasından roket fırlatmaya başlamış ve bunun fotoğraflarını dağıtmıştı.

İslami Cihad daha önce sabit rampalardan roket fırlatıyordu.