BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,04
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan o isimleri katillerle eş tuttu!

Başbakan Erdoğan, Van'daki depremzedeler için Türkiye'yi seferberliğe çağırdı!

Abone ol

Başbakan Erdoğan, Türkiye'yi Van'daki depremzedeler için seferber olmaya çağırdı. Bölgede çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Erdoğan, kalıcı konutların hemen inşa edilemeyeceğini söyleyerek, depremzedelerden zaman istedi. Terörle mücadelede PKK'ya ağır kayıpların verdirildiğini de söyleyen Erdoğan, yeni anayasa çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Erdoğan, televizyonlarda yayımlanan Ulusa Sesleniş konuşmasında vatandaşlara seslendi. Erdoğan sözlerine Van’daki depremle başladı. Depremin anından itibaren ilgili bakanlar, milletvekilleri ve kurumların bölgeye hareket ettiğini ve kendisinin de Erciş’e gittiğini söyleyen Erdoğan, vatandaşların sıkıntılarını dinleyerek, aksaklıkların giderilmesi talimat verdiğini ifade etti. Erdoğan şöyle konuştu:

''Kusurlarımız elbette oldu. Elbette anında bütün ihtiyaç sahiplerine ulaşmak mümkün olmadı. Ancak, böyle büyük ve geniş çaplı bir afette, bu tür aksaklıkların yaşanması takdir edersiniz ki gayet tabiidir. Nitekim, zaman ilerledikçe bu aksaklıklar da giderilmiş, en ücra köşeye kadar ihtiyaç sahiplerine ulaşılmıştır.”

KALICI KONUTLAR İÇİN ZAMAN İSTEDİ

Ulusa Sesleniş’te kalıcı konutların 24 saatte kurulmasının mümkün olmadığını söyleyen Erdoğan, Van için 6-8 aylık zamana ihtiyaçlarının olduğunu anlattı. Depremde asıl zararın felaketlere karşı gerekli hassasiyetin gösterilmemesi olduğunu ve yıkımında bu nedenle geldiğini ifade eden Erdoğan, Van’da bunun bir kez daha tecrübe edildiğini söyledi.
Uyarılara rağmen çürük binaların inşa edildiğini ifade eden Erdoğan şunları anlattı:

“Yıkılan binalar, enkazlar her şeyi ayan beyan ortaya koyuyor. Beton bina adı altında adeta kumdan kaleler, kumdan binalar, kumdan meskenler inşa ediliyor.

Binaların kalitesiz malzemeyle yapılması yetmezmiş gibi, 'daireyi, dükkanı, mağazayı genişleteceğim' düşüncesiyle binalardaki taşıyıcı sütunlar kaldırılıyor, kolonlar kesiliyor.

Belediyeler de müteahhitler de denetim elemanları da bu ihmallerin cinayetle, intiharla eş anlamlı olduğunu artık kabul etmek durumundadır.

"O BÖLÜCÜLERE PRİM VERMEDİK"

Deprem sonrasında sosyal medyada yer alan sözlerin de yaralara tuz bastığını söyleyen Erdoğan, milletin bu tür imalara prim vermediğini ifade etti. Van’daki deprem için tüm Türkiye’yi seferberliği davet eden Erdoğan, yine Azra bebeği hatırlattı. İşte Erdoğan’ı duygulandıran o anlar:

“Azra bebeğin, o minicik yavrunun, Erciş'te enkaz altından, burnu bile kanamadan sağ salim kurtarılması bir nebze de olsa acımızın hafiflemesine vesile olmuştur.”

"ÖRGÜTÜ AĞIR KAYIPLAR VERDİRDİK"

Çukurca’daki hain saldırı sonrası TSK tarafından sürdürülen operasyonlar hakkında da bilgi veren Erdoğan, operasyonların hedefine ulaştığını ve terör örgütünün önemli kayıplara uğratıldığını söyledi. Terörle mücadelede uluslar arası temasların 
sürdürüldüğünü ifade eden Erdoğan, Barzani ile telefonla görüşüldüğünü ve görüşme için Türkiye’ye davet ettiklerini kaydetti. Erdoğan aynı temasların İran ile sürdürüldüğünü de söyledi.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Meclis’te uzun zamandır beklenen yeni anayasa için hazırlıkların da başladığını anlatan Erdoğan, bu çalışmaların Türkiye’nin geleceği için önemli olduğunu söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

Şu anda, TBMM'de milletimizin uzun bir zamandır özlemle beklediği yeni anayasanın hazırlık çalışmalarını başlatmış durumdayız. Bu süreci Türkiye'nin geleceği açısından hayati önemi haiz görüyoruz. Bugünün şartlarına uyumlu, daha demokratik, daha adil, daha özgürlükçü bir anayasa Türkiye'nin aydınlık yarınlarına giden yolda çok önemli bir kilometre taşı olacaktır.

Bütün siyasi partilerimizin konuya gereken hassasiyet çerçevesinde yaklaşacağına ve yeni Türkiye'ye yakışan anayasanın hazırlanmasına değerli katkılar sağlayacaklarına inanıyoruz.''