BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,57
ALTIN 2.385,04
HABER /  GÜNCEL

Atatürk'ün naaşının çok özel nakil görüntüleri

Genelkurmay Başkanlığı, Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e naklinin görüntülerini paylaştı.

Abone ol

Genelkurmay tarafından 6 klip olarak hazırlanan filmde, Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e nakledilişi ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan film, ‘75 yıl önce Dolmabahçe ağlıyor, Türk ulusu ağlıyor’ cümlesiyle başlıyor. Filmde Atatürk'ün naaşının Anıtkabir'e nakledilişi ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.

12 GENERAL TAŞIYOR 

Dolmabahçe Sarayı’nda, 16 Kasım’da bayrağa sarılı tabutu bir katafalk üzerinde halkın ziyaretine arz ediliyor. Üç gün üç gece gözleri yaşlı halk seli generallerin ve subayların ihtiram nöbetleri tuttuğu tabutun önünden geçiyor. Dolmabahçe Sarayı’nın tören salonunda 19 Kasım cumartesi günü Atatürk’ün cenaze namazı Profesör Şerafettin Yaltkaya tarafından kıldırılıyor. Büyük komutanlarının tabutunu elleri üzerine alan 12 general onun cenazesini sarayın önüne getirilen top arabasına kadar taşıyor. Kortej Dolmabahçe, Tophane, Karaköy, Eminönü ve Sirkeci yoluyla Gülhane parkına getiriliyor.

İŞTE İLK KEZ GÖRECEĞİNİZ GÖRÜNTÜ

HALK AĞLIYOR

Bütün İstanbul gözleri yaşlı, genci ve ihtiyarıyla yollara dökülmüş, atasını ve ulu önderini Ankara’ya uğurluyor. Gülhane Parkı rıhtımından alınan tabut Zafer Torpidosuna konularak Yavuz Zırhlısına naklediliyor. Yavuz zırhlısı büyük mateme katılmak için yabancı devletlerin gönderdikleri harp gemileriyle Büyükada açıklarına kadar uğurlanıyor. Misafir gemiler İzmit açıklarında 21’er pare topla Ata’yı selamlıyor. Gece İzmit’ten özel bir trene konulan cenaze yol boyunca gözleri yaşlı halkın önünden geçerek, 20 Kasım 1938 pazar günü Ankara’ya getiriliyor. 20 Kasım sabahı Ankara garında tabutu trenden yine on iki general alarak top arabasına koyuyorlar.

Cenaze yüz bir pare topla selamlanıyor. Büyük Millet Meclisi önüne konulan katafalka tabut yerleştirildi. Ankara halkı saygı geçişini yaptı. Ertesi gün muhteşem bir törenle Büyük Millet Meclisi önünden alınan cenaze Etnografya Müzesi’ne getirilerek hazırlanan mermer lahide konuldu. Daha sonra Atatürk’ün tabutu 10 kasım 1953′te Etnografya Müzesi’nden alındı, ayrı bir törenle Anıtkabir’e nakledilerek ebedi istirahatgahına yerleştirildi.