BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Atatürk'ün Hitler'e yazdığı mektuplar!

Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasındaki Hitler tartışmasına Mustafa Armağan ince bir gönderme yaptı.

Abone ol

Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki Hitler tartışması, Bilal N. Şimşir'in ortaya koyduğu belgelerle seyir değiştireceğe benziyor. Kitapta yer alan belgelere göre Atatürk ve Hitler defalarca mektuplaşmışlar. 

Zaman gazetesi yazarı Mustafa Armağan, Atatürk ile Hitler'in mektuplarına yer verdiği köşesinde kısa da olsa Erdoğan analizi yaptı. Armağan'a göre Erdoğan'ın CHP eleştirilerinin bir sınırı var. Ona göre Başbakan, 1930'lu yılları- Dersim ve İstiklanan mahkemeleri hariç, neredeyse hiç tartışma konusu yapmıyor. Gerekçesi ise meselenin ucunun, hassas bir noktaya yani Atatürk'e kadar gidecek olması. Yine Armağan'a göre Erdoğan, cepheyi genişletmek istemiyor bu nedenle de eleştiriler 1930'ları es geçerek büyük ölçüde 1940'lar üzerinde yoğunlaşıyor.

TARTIŞMAYI KILIÇDAROĞLU BAŞLATTI

Aslında tartışmalar Kılıçdaroğlu'nun Hitler benzetmesiyle başladı. Bir dönem Avrupa'yı kana bulayan, nedensiz binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan Hitler'in oy oranını Erdoğan'a örnek gösteren Kılıçdaroğlu'na, AK Parti'den cevap geçikmemiş bizzat Başbakan grup toplantısında İnönü ile Hitler'in arasındaki samimi tebrikleşmeleri hatırlatmıştı. Bununla da yetinmeyen Erdoğan, o dönemdeki gazete manşetlerini arşivlerden buldurmuş ve canlı yayında Kılıçdaroğlu'na göstermişti.

ZAMAN YAZARI O YILLARI HATIRLATTI!

Mustafa Armağan ise o yıllarda Hitler'in sadece İnönü ile değil Atatürk ile de defalarca yazıştığını, tebrikleştiğini yazdı. 

İşte Bilal N. Şimşir'in "Atatürk ve Yabancı Devlet Adamları I" adlı kitabından Hitler-Atatürk mesajlaşmaları (TTK, 1993, s. 149-178; bazı kelimeler sadeleştirildi).

İlk doğrudan mesajı gönderen Atatürk oluyor: "Alman Devletinin en yüksek makamına seçilmeniz dolayısıyle en samimi tebriklerimi arzeylemekle bahtiyarım. Çok yüksek saygılarımın kabul buyurulmasını rica ederim." (21 Ağustos 1934)

5 gün sonra Berlin Büyükelçisi Hamdi Arpağ Hitler'i ziyaret ettiğini, Führer'in, Atatürk'ün taziye mesajına çok minnettar kaldığını ve teşekkürlerini ilettiğini yazmaktadır. 30 Ağustos günü Hitler, yazılı bir mesajla teşekkür eder. Ardından Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayan Hitler'e cevap gelir: "En hararetli teşekkürlerimi ve şahsî saadetinizle Almanya'nın refahı hakkındaki temennilerimi kabul buyurmanızı rica ederim" (2 Kasım 1934). 23 Kasım'da bu defa Hitler'dir yazan: "Memleket(ler)imiz arasındaki münasebetleri üstürmek(?) ve ilerletmek ciddi uğraşım olacaktır."

4 Mart 1935'te Hitler, yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine Atatürk'ü tebrik eder. Ertesi günü Atatürk'ten teşekkür gelir. 2 Nisan'da Atatürk'ün yeni bir mesajını görürüz. Hitler, Reich Başkanlığı ve Reich Başbakanlığı'nı bir kanunla birleştirdiğini ve bu kanuna uyarak gücü ele aldığını bildirmektedir. Atatürk ise bundan "büyük sevinç" duymuştur: "Ekselâns, Sizi ülkenizin en büyük orununa geçmiş olmanızdan (dolayı) kutlarken, yurtlarımız arasındaki mutlu dostluk bağlarının korunmasını, berkitilmesini istediğinizin güvenini unutmayacağım."

Kitapta 217 numaralı belge, 1 Mayıs 1935 tarihini taşıyor. Yazan artık "Kamâl Atatürk"tür: "Alman Ulusal bayramı münasebetiyle Ekselânsınıza en ısı (samimi) tebriklerimle beraber özel gönenceniz ve asil Alman ulusunun genliği (refahı) hakkında beslediğim samimi dileklerimi sunarım." Hitler'den cevap gecikmez. 6 Mayıs tarihli mesajda teşekkür eder.
Kurtuluş ümidi bağışladınız

28 Ekim 1937'de Hitler Cumhuriyet Bayramı tebriğini gönderir. Atatürk ise cevaben şunu yazar:

"Ekselanslarına teşekkürlerimi arzeder ve saadet ve afiyetleriyle Almanya'nın refahı hakkındaki samimi temennilerimin kabulünü rica ederim." 30 Nisan 1938'de Atatürk Almanya'nın milli bayramı dolayısıyla Hitler'i kutlarken 6 Temmuz günü Numan Menemencioğlu eliyle Hitler'e "selam, muhabbet ve şahsi takdir hislerini" gönderir. 29 Ekim'de Hitler, Cumhuriyet Bayramı'nı kutlar Atatürk'ün. Ertesi günü yazdığı cevaptaysa Atatürk, Hitler'e "hararetli teşekkürleri"ni sunar.

Ölümünden 10 gün önce yazılmış bu son mesajı, Atatürk'ün ölümü üzerine Hitler'in Meclis Başkanı Abdülhalik Renda'ya gönderdiği taziye mesajı takip eder. İşte o mesaj:

"Ekselansları TBMM başkanına, tüm Türk halkına kendim ve Alman halkı adına Atatürk'ün vefatından ötürü derin üzüntülerimi iletirim. Kendisiyle birlikte büyük bir asker ve mükemmel bir devlet adamı ve tarihî bir kişiliği kaybettik. Kendisi yeni Türkiye "Reich"ının kurulmasına damgasını vurmuştur. Türkiye'nin varlığı nesiller boyu yaşayacaktır." (Kitapta tercüme edilmemiş olan bu mesajı çeviren Aynur Kırcı'ya teşekkür.)