BIST 9.461
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.494,67
HABER /  GÜNCEL

Türk tohumcuları hedefini büyüttü!

Birlik Başkanı İlhami Özcan Aygün, Türkiye'nin tohumculukta hedef büyüttüğünü söyledi.

Abone ol
Tohum Sanayiciler ve Üreticiler Alt Birliği Başkanı İlhami Özcan Aygun, 110 milyon dolarlık tohum ihracatımızı 500 milyon dolara, 635 bin ton olan sertifikalı tohum üretimimizi de 1 milyon tona yükseltmek istediklerini söyledi.

Tohum Sanayiciler ve Üreticiler Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı İlhami Özcan Aygun, "110
milyon dolarlık tohum ihracatımızı 500 milyon dolara, 635 bin ton olan sertifikalı tohum
üretimimizi de 1 milyon tona yükseltmek istiyoruz" dedi.

TSÜAB Başkanı İlhami Özcan Aygun, yaptığı açıklamada, Türkiye'de tohumculuk sektörünün son 10 yılda büyük bir ivme kazandığını söyledi. Aygun, 2000 yılında tohum ihracatı yapmayan Türkiye'nin 2004 yılında başlatılan altyapı çalışmalarıyla geçen yıl 110 milyon dolarlık ihracat yapıldığını vurguladı.

GENÇ CUMHURİYETİN GENÇ TOHUMCULARI

Türkiye'deki tohum üreten firmaların dünyadaki rakip firmalara göre çok genç olduğunu ve
buna rağmen tohumculuk sektöründe çok iyi bir noktaya gelindiğini anlatan Aygun,
"Dünya tohum ticaretinde ilk 10 ülke içerisindeyiz. Gittiğimiz her ülkeye Türk tohumun geldiği noktayı anlatmaktayız. Şuan 40 milyar dolar olan dünya tohum ticaretinde 1.2 milyar dolarla yer almaktayız. 2023'teki hedefimiz ise tohum ticaretini 5 milyar dolara çıkarmak. 110 milyon dolarlık tohum ihracatımızı 500 milyon dolara, 635 bin ton olan sertifikalı tohum üretimimizi de 1 milyon tona yükseltmek istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de 550 tohum firmasının bulunduğunu kaydeden Aygun, bunlardan sadece yüzde
5'inin yabancı olduğunu söyledi. 2004 yılından itibaren Türkiye'de tohum sektöründe önemli gelişmelerin yaşandığını ifade eden Aygun, "Bunda sertifikalı tohum kullanım ve üretim desteklerinin artmasının önemli payı var. Artık tohumda ıslah çalışmalarını kendimiz yapmaktayız. Bugün 68 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunların başında Rusya, Amerika, Almanya, İsrail ve Ukrayna yer almaktadır" dedi.
Tohumculuk sektörünün gelişmesinde Ekonomi Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı'nın desteklerinin önemli rol oynadığını dile getiren Aygun, Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı tarafından firmalara sıfır faizli kredilerin verildiğini kaydetti.

Sektörde ticareti geliştirmek ve pazar araştırması yapmak amacıyla 2011'de 5 ülkeye sektörel ticaret gezileri düzenlediklerini söyleyen Aygun, "Bu gezileri yaparken bazı kriterlerimiz bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi pazarda aktif olabileceğimiz bölgeleri belirlemek. Bu bölgeler Balkanlar, Avrupa, Türk devletler, İslam ülkeleri ve Orta Asya devletleri. Bu pazar tüm uluslararası arenadaki tohum firmaların hedeflemiş olduğu pazarlar" diye konuştu.