BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.385,02
HABER /  GÜNCEL

Atatürke sigara yasağı

Sigara yasaklarından Atatürk de nasibini aldı. Peki bu tarihe müdahale mi?

Abone ol

Sartre’dan Che Guevara’ya kadar pek çok ünlü sigara yasağından nasibini aldı. Fotoğraflar değiştirildi, sigaralar silindi. Türkiye’de ise bu konuda Atatürk tartışması başladı.

Yandaki fotoğraf Atatürk'ün çok bilinen fotoğraflarından biri. Parmaklarının arasındaki sigara, Kültür Bakanlığı'nın hazırladığı Atatürk albümüne, bilgisayar teknikleriyle silinmiş olarak yansıdı. Atatürk'ün sigarasının silinmesi "tarihe müdahale" tartışmalarını da beraberinde getirdi..

Peki fotoğraflardan sigaranın silinmesi tarihe müdahale sayılır mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: “Tarihe müdahaledir”

Atatürk’ün elinden sigarayı silmek bence tarihe müdahaledir. Şapka devrimini yaptığımızda fotoğraflardan fesi silmediğimiz gibi, sigara yasağı uygulandığı zaman da Atatürk’ün elinden sigarayı silmemeliyiz. “Atatürk sigara içmiyordu” diyebilir miyiz? Hayır. Tabii ki çocukları özendirmemek lazım. Ama çocukların da Atatürk’ü gördüğünde oradan sigarayı örnek alacaklarını düşünmek anlamsız bir şey.

Sabah Gazetesi Yazarı Emre Aköz: “Sigarasızını kullanın”

Sigaraya karşı olmak başka, tarihi bir fotoğrafı tahrif etmek başka (…) Peki, gerçek nedir? Gerçek, Atatürk'ün sigara içmesidir. Mutlaka nikotinin de etkisiyle, iki kez kalp krizi geçirmesidir. (…) Çarpıtmalardan gına geldi! Peki, siz niye bir benzerini yapıyorsunuz? Niye tarihi fotoğraflara müdahale ediyorsunuz? Atatürk'ün sigarasız fotoğrafı mı yok Allah aşkına? Onları kullansanıza takvimde... (Sabah Gazetesi’ndeki yazısından)