BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.387,61
HABER /  POLİTİKA

Atak helikopteri toplama mı?

Türk Taarruz-Taktik/Keşif helikopteri (ATAK) projesiyle ilgili MHP Grup Başkanvekili Şandır'ın iddiaları var.

Abone ol MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Türk Taarruz-Taktik/Keşif helikopteri (ATAK) projesinin ARGE'sinin Türkiye tarafından karşılandığını, mülkiyetinin İtalyanlarda, ihracatının ise ABD iznine tabi olduğunu belirterek, ''Bu helikopterler toplamadır'' dedi.

Şandır, MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan ve İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ATAK projesi ile ilgili olarak daha önce Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e defalarca soru önergesi vermelerine karşılık net bir cevap alamadıklarını söyledi.

"Muhatabımız Milli Savunma Bakanı ve AKP hükümetidir" diyen Şandır, MHP'nin konuyu yakından takip ettiğini belirtti.

"Yolsuzluk yapılıyor"

Mehmet Şandır, "Bu konuda bir yolsuzluk yapılmaktadır, bir usulsüzlük yapılmaktadır. Başlangıcı 3.4 milyar dolar olan bir projede sorular vardır, verilemeyen cevaplar vardır. MHP olarak başlangıcından bu yana bu konunun takipçisiyiz. Ama 24 Haziran'da bu proje için Türkiye Cumhuriyeti hazinesinden 1 milyar dolar ödeme yapılmıştır. Bu ödeme Savunma Sanayi Projesi'nde belki de böyle bir proje için en yüksek ödemedir. Alınan helikopter bir toplama helikopterdir" diye konuştu.

Şandır, helikopterin ARGE'sinin Türkiye tarafından karşılanacağını, mülkiyetinin İtalyanlara ait, ihracatının ise ABD müsaadesine tabi olacağını kaydetti.

Helikopterin terörle mücadele ne yapacağı ve hangi kabiliyetlere sahip olduğunun denenmiş olmadığını söyleyen Şandır, "En az 60 ay sonra ilk helikopter verilecek. Terörle mücadelede, özellikle sınır ötesi operasyonlarda kullanılması gereken taarruz helikopterlerinin bu belirsizlik içine itilmesini hiçbir şekilde iyi niyetli bir yaklaşım olarak görmüyoruz" ifadesini kullandı.

"Neyin karşılığında Berlusconi'ye rüşvet vermekte?"

"AKP hükümeti acaba neyin karşılığında İtalya Başbakanı Berlusconi'ye rüşvet vermektedir?" diyen Şandır, "TSK için terörle mücadelede çok önemli olan bir araç olan taarruz helikopterlerini, hangi bedel ve taahhütlerin karşılığında İtalyanlara ve Berlusconi'ye emanet ediyoruz. Bu soruların cevabını Başbakan ve AKP hükümeti Türk halkına vermek zorundadır. Bu konunun peşini bırakmayacağız. Bu konuda yolsuzluk ithamları ve iddiaları da vardır" dedi.

MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan da Taarruz Helikopter Tedarik İhalesi ile ilgili olarak 16 Haziran'da Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdiklerini anımsattı.

Güney Afrikalı DANEL firmasının fiyatını artırması üzerine, ihalenin İtalyan Agusta Westland firmasına verildiğini iddia eden Atılgan, ayrıca, geliştirilecek motor masrafının ise Türk halkı tarafından ödeneceğini savundu.

Taarruz helikopterlerinin üçüncü bir ülkeye ihraç edilmesi için ABD'nin iznine tabi tutulduğunu öne süren Kürşat Atılgan, "Ayrıca İtalyan firmasının üretim ve ihracat lisansı şartı, üretim için teknik yardım şekline dönüştürülmüştür. Bu iki teknik söylem aynı şey değildir. Birbirinden son derece farklı şeylerdir. Bu konunun da mutlaka açıklığa kavuşturulması gerekmektedir" dedi.

MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi de terörle etkin bir şekilde mücadele edebilmek için, çok acil olarak taarruz helikopterlerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Seçilen model üzerine ciddi şüphelerinin bulunduğunu anlatan Sipahi, "Alınacak helikopterler mevcut ihtiyacı karşılayamaz. Bu helikopterler öncelikle Antalya sıcağında tam yüklü olarak denenmelidir. ABD'nin Taret Sistemi'ni verip vermeyeceği belli değildir. Terörle mücadelede çok acilen taarruz helikopterine ihtiyaç vardır. Ancak, bize ilk helikopter 5 ile 7 yıl arasında teslim edilecektir. Terörle mücadelenin ise beklemeye tahammülü yok" diye konuştu.