BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,85
ALTIN 2.387,34
HABER /  POLİTİKA

Sosyalistler CHPsiz toplandı

Sosyalist Enternasyonal üyesi 175 sol parti, bu sabah Atina’da CHP’siz toplandı. Öymen'in kulisleri yeterli olmadı.

Abone ol CHP’nin sosyal demokrat karakterini kaybetmesi sebebiyle, eleştirilere muhatap kalacağını öğrenen Baykal’ın Onur Öymen aracılığıyla yürüttüğü kulis faaliyeti de işe yaramadı.

Sosyalist Enternasyonal’in (SE), 23. Genel Kurul toplantısı Yunanistan’ın başkenti Atina’nın Lagonissi sahilinde başladı. CHP’nin sosyal demokrat kimliğini kaybettiği gerekçesiyle sert eleştirilere muhatap olacağı duyurulduğu için, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı olduğu halde Deniz Baykal toplantıya katılmıyor.

Baykal, ihraç ya da uyarı yapılmaması için Yardımcısı Onur Öymen aracılığıyla kulis faaliyeti yürüttü. Ancak Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu’dan isteği desteği alamadı.

Almanya, Fransa ve İsveç sosyalist parti üyelerinin, CHP’nin sosyal demokratlık ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle Sosyalist Enternasyonal’den “ihraç” edilmesini önerecekleri doğrultusunda çıkan söylentilerden sonra, Onur Öymen’in Sosyalist Enternasyonal başkanı Yorgos Papandreu ile istişarelerde bulunmak amacıyla geçen haftanın ortalarında Atina’ya yıldırım bir ziyarette bulunduğu öğrenilmişti.

Papandreu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı iken iyi ilişkiler içinde bulunduğu bilinen Onur Öymen’in, Almanya, Fransa ve İsveçli üyelerin Atina kurultayında “böyle bir konuyu gündeme getirmelerinin önlenmesini” istediği öne sürüldü.

PAPANDREU: GÜVENCE VEREMEM

Öymen-Papandreu arasında geçen görüşmelerin “samimi” olmasına rağmen Papandreu’nun SE’ye üye olan partilere herhangi bir müdahale hakkı olmadığını, dolayısıyla gündemi kendisinin tek başına belirlemediğini” söylediği, yani CHP’ye böyle bir güvence veremeyeceği öğrenildi.