BIST 10.267
DOLAR 32,31
EURO 34,82
ALTIN 2.412,00
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Astsubaya kıdem müjdesi Meclis'ten

Genelkurmay'ın suçladığı emekli astsubaylar nihayet muratlarına eriyor.

Abone ol

Genelkurmay'ın muvazzaf askerleri tahrik etmekle suçladığı emekli astsubaylar, nihayet muradına eriyor! "Vatan için omuz omuza çarpışırken, cenazelerimiz bile ayrı ayrı yerlerden kalkıyor" diyerek TSK'daki ayrımcılığa isyan eden astsubaylar, sosyal medya sayesinde seslerini duyurmayı başardı. Meclis'e sunulan askerlik kanunundaki son düzenlemede, astsubaylar için birinci dereceye inebilme imkanı getiriliyor.

Askerlik kanunu sil baştan değişiyor. Yapılacak yeni düzenlemenin biri de astsubaylarla ilgili. Eğer tasarı yasalaşırsa, astsubaylar istedikleri özlük hakların bir kısmına sahip olacak. Yeni düzenlemeyle astsubaylar emekli olmadan önce bir dereceye kadar inebilecek.

GENELKURMAY'DAN ASTSUBAY AÇIKLAMASI 

Tasarı hazırlanmadan önce emekli astsubaylar, özellikle sosyal medya üzerinde örgütlenmiş ve kurdukları Facebook sayfasında çok kısa sürede 120 bin kişiye ulaşmıştı. Twitter hesapları üzerinden, yapılacak yasal düzenlemelerde, ayrımcılığın kaldırılmasını isteyen astsubaylara, Genelkurmay'dan açıklama gelmiş ve dernek, muvazzaf askerleri kışkırtmakla suçlanmıştı. Genelkurmay'ın açıklamasında subay ve astsubayların birbirleri ile kıyaslanmayacak statü, görev ve sorumluluklarının bulunduğu belirtilerek, personelin sahip oldukları bazı hakların, ayrımcılık olarak nitelendirilmemesi gerektiği kaydedilmişti.

PEKİ NEDİR BU AYRIM?

Genelkurmay'ın bu açıklamasına cevap veren Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Ahmet Keser ise TSK'daki ayrımcılığı örnekleriyle anlatmıştı. Aynı yemeği ayrı yerlerde yediklerini; subay, erbaş ve erlerin yaralandıklarında farklı yerlerde tedavi gördüğünü söyleyen Keser, Ankara'da bir subay ve astsubayın ölmesi halinde cenazelerin bile Genelkurmay'ın emriyle ayrı ayrı yerlerden kaldırıldığını söylemişti. NTV'de katıldığı programda Keser, dünyanın hiçbir ordusunda özgürlüklerin bir kişinin iki dudağı arasında olmadığını söyleyerek, komutan emriyle verilen cezaları hatırlatmıştı.

ÖNCE VERİLDİ SONRA KALDIRILDI

2008 yılındaki kıdem düzenlemesi sırasında astsubaylara 'birinci derecenin 4'üncü kademesi' verilmişti. Bu hak ertesi gün dönemin Genelkurmay Başkanı Büyükanıt tarafından 'ordunun disiplinini bozacağı' gerekçesiyle geri çekilmişti.