BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.393,24
HABER /  GÜNCEL

Assange'a iade belgeleri teslim edildi

Londra polisi Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'a İsveç'e iade edileceğini bildiren belgeleri teslim etti.

Abone ol

Londra polis yetkilileri, Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'a İsveç'e iade edileceğini bildiren belgeleri teslim etti.

Uluslararası Suçluların İadesi biriminden yetkililer, Assange'a belgeleri sığınmış olduğu Ekvador'un Londra büyükelçiliğinde teslim etti.

Julian Assange tecavüz ve tacizle suçlandığı İsveç'e iade edilmemek için geçen hafta Ekvador elçiliğine sığınarak diplomatik sığınma talebinde bulunmuştu.

İngiliz emniyet yetkilileri, 40 yaşındaki Assange'ın telep ettikleri zaman bir polis karakoluna teslim olması gerektiğini söyledi.

Standart süreç

Assange geçen hafta Londra'daki Ekvador elçiliğine sığındı.

Wikileaks, geçtiğimiz yıllarda gizli diplomatik yazışmaları yayımlayarak birçok hükümeti ve uluslararası şirketi zor durumda bırakmıştı.

Assange, İsveç'e iade edilmesi durumunda ABD'ye gönderilmekten ve burada Wikileaks ile ilgili olarak yargılanarak ölüm cezasına çarptırılmaktan endişe duyuyor.

BBC'ye açıklama yapan İngiliz polisi ''Standart süreci uyguluyoruz. Suçluların iadesinde bu belgelerin teslim edilmesi ilk adım. Assange şu anda şartlı tahliye koşullarını ihlal ediyor, buna devam ederse kendisini tutuklama hakkımız doğacak'' dedi.

Ancak uluslararası diplomasi kuralları gereği, İngiliz polisi Ekvador büyükelçiliğine girerek Assange'ı tutuklama yetkisine sahip değil.

Şartlı tahliye koşulları gereği, Assange'ın akşam ondan sabah sekize kadar polise bildirdiği adresinde kalması gerekiyordu.

Assange geçen hafta Salı günü Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador büyükelçiliğine sığınmıştı.

Ekvador yetkilileri şu anda Assange'ın sığınma talebini değerlendiriyor.