BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,66
ALTIN 2.403,78
HABER /  GÜNCEL

ASKİden fatura açıklaması

ASKİ bugün çıkan bazı haberlerle ilgili açıklama yaptı ve su faturaları konusunda kimsenin bir endişe taşımaması istendi.

Abone ol Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ), su faturalarının 45 günlük periyotlar halinde düzenlenmesine gayret gösterildiğini, bu süreyi aşan okumalarda ise kalan miktarın birinci kademe fiyatı üzerinden hesaplandığını bildirdi.

ASKİ Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bazı basın organlarında çıkan “56 günde bir kesilen su faturasında kazık iddiası” başlıklı haberin, gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Daha önce de değişik tarihlerde konuyla ilgili, abonelerin eksik veya yanlış bilgiye sahip olmalarından dolayı faturalandırma haberleri çıktığı hatırlatılan açıklamada, “Her defasında açıklayıcı bilgiler sunulmasına karşın, sürekli olarak bu konu çarpıtılmaktadır” denildi.

Abonelerin tüketim miktarlarının hesaplanması ve faturalandırma işleminin ileri teknoloji ürünü el terminalleri ile yapıldığı kaydedilen açıklamada, toplam abone sayısının 1 milyon 650 bin, ilçelerin abone sayılarının da 300 bin civarında olmasından dolayı bazen 45 gün içinde tamamlanamadığı ifade edildi.

ASKİ Tarifeler Yönetmeliği'nin 13. maddesinde “ASKİ Genel Müdürlüğü, Yönetim Kurulu kararı ile su tüketimi tahakkuk ve tahsilatlarını, üst sınırı 2 ayı geçmeyen dönemlerde yapar” hükmünün yer aldığı aktarılan açıklamada, şöyle devam edildi:

“Ayrıca, ASKİ Yönetim Kurulu'nun 27 Şubat 1991 tarihli kararı ile resmi kurum ve belediyelerin ayda bir, konut ve iş yerlerinin de tahakkuk ve tahsilatlarının yaklaşık 45 günde bir yapılmasına karar verilmiştir. Kurumumuz, suyun tasarruflu şekilde kullanılmasının sağlanması amacıyla uzun yıllardır fiyatlandırmada kademeli uygulama yapmakta olup, su faturaları da yine uzun yıllardır 45'er günlük dönemlerde düzenlenmektedir.

Bu uygulamanın iptali istemiyle İdaremiz aleyhine Ankara 6. İdare Mahkemesinde açılan iptal davasında; mahkemece, Tarifeler Yönetmeliği'nin 13. maddesindeki 'ASKİ Genel Müdürlüğü, Yönetim Kurulu Kararı ile su tüketimi tahakkuk ve tahsilatlarını, üst sınırı 2 ayı geçmeyen dönemlerde yapar' şeklindeki hüküm uyarınca, bu yönetmelikte yer alan esaslara ve yönetmelikle verilen yetkiye uygun olarak, ASKİ Yönetim Kurulunca 45 günlük periyotlarla okuma işleminin yürürlükte bulunan genel düzenleyici işleme dayalı olarak tesis edildiği ve bu uygulamada hukuka aykırılık bulunmadığı hususu tespit edilmek suretiyle uygulamanın iptali istemi reddedilmiştir.

Su faturalarının 45 günlük periyotlar halinde düzenlenmesine gayret gösteriliyor. Eğer okuma aralığı 45 günü geçti ise örneğin 50 gün oldu ise el terminali tarafından hemen orantı kurularak mevcut tüketimin 45 günlük tüketim değeri hesaplanmakta, kalan miktar birinci kademe fiyatı üzerinden hesaplanarak faturalama yapılmaktadır.”

Açıklamada, kademeli ücret uygulamasının iptali isteminin de aynı mahkemece, “bu uygulamanın aynı zamanda sınırlı tabi kaynak niteliğindeki suyun kullanımında tasarrufa yönelinmesini amaçladığı” gerekçesiyle mevzuata ve hukuka aykırı olmadığına karar verildiği ifade edildi.

“ASKİ'NİN ABONELERİNDEN 670 TL ALDIĞI DOĞRU DEĞİLDİR"

Açıklamada, “ASKİ 'nin kartlı su sayacı abonelerinden sökme takma parası dahil 670 TL aldığı” haberlerinin de doğru olmadığı belirtilerek, “200 TL sayaç ve 100 TL montaj olmak üzere 300 TL alınmaktadır. Üstelik bu uygulama 2007 yılında değil, 2005 yılından bu yana ASKİ Yönetim Kurulu'nun kararı gereğince devam etmektedir” ifadesi kullanıldı.

Ön ödemeli elektronik kartlı sayaçlarda, yüklenen kontörün bitmesi halinde, her kartta en az 3 gün tüketimi karşılayacak miktarda yedek kredi bulunduğu ifade edilen açıklamada, kredi bittiğinde susuz kalma gibi bir durumun ortaya çıkmadığı kaydedildi.

Açıklamada, ön ödemeli kartlı su sayacı abonelerinden yaklaşık 7 aydan bu yana ASKİ Yönetim Kurulu'nun kararı ile “güvence parası” adı altında hiçbir bedel alınmadığı belirtildi.