BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

ASKERLİK kısalacak mı?

Milli Savunma Bakanı Gönül, askerliğin kısaltılmasıyal ilgili sorulara yanıt verdi!

Abone ol

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ''Askerliğin kısaltılması için kanun çıkması lazım, ancak bizim gündemimizde böyle bir şey yok'' dedi.

Gönül, Gebze Belediye Başkanlığı, Gebze Ticaret Odası ve bazı belde belediye başkanlarını ziyaretinden sonra Eskihisar köyündeki 'Kaptan Köşkü''nde gazetecilerle yemekli sohbet toplantısı yaptı.

Gönül, Kocaeli Valisi Erdal Ata, Gebze Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile ilçe ve belde belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Askerliğin düşürülmesi söz konusu olabilir mi?'' ve ''Avrupa Birliği ile müzakerelerde askerlik konusu gündeme geldi mi?'' soruları üzerine Gönül, şöyle devam etti: ''Avrupa Birliği ile müzakereler başladı. Hangi kriterlerin görüşüleceği karara bağlandı. 35 fasıl var. Hiçbirinde ne tarama ne de müzakere esnasında bu konu gündeme gelmedi.

Askerlik, 2 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla kısaltılmıştır. Bakanlar Kurulu bundan sonra, askerliği uzatabilir, ancak kısaltmasını yapamaz artık. Şayet, askerliğin kısalması gerekirse kanun çıkması gerekir. Ama, bizim gündemimizde böyle bir şey yok.''

-''LİBERAL EKONOMİYİ SEVDİĞİMİZ İÇİN SEÇMEDİK''-

Ekonomiyle ilgili soruları da yanıtlayan Gönül, liberal ekonomide geçiş döneminin hiç bitmeyeceğini söyledi. Gönül, şunları kaydetti: ''Biz liberal ekonomiyi, çok sevdiğimiz için değil dünyanın gidişi o tarafa olduğu için seçtik. Görünen o ki planlı ekonomi, liberal ekonominin karşısında direnemez. En büyük planlı ekonomi olarak gözüken Çin, emeğin en ucuz ve en ağır olduğu yer haline geldi. Planlı ekonomide ısrar etmek, akan suyu yukarıya çevirmek kadar zordur. Liberal ekonomi ile zamanla ülkenin az gelişmiş diğer illeri de kalkınacaktır. Geçmişte Bilecik, Çorum, Gaziantep gibi iller de fazla gelişmemişti, zamanla bu bölgeler sanayi bölgeleri haline geldi.''

-''ASKERİ ARACIN MAYINA ÇARPMASI''-

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bugün akşam saatlerinde Bitlis'te, bir askeri aracın mayına çarpması sonucu ilk belirlemelere göre 5 askerin şehit olması ve 4 askerin yaralanmasıyla ilgili de meydana gelen olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, ''Çok üzüldüğümü söyleyebilirim'' dedi.

Bu arada, nişanlısı Bitlis'te askerlik yapan Kocaeli Gazetesi muhabiri Semiha Lavas, Bitlis'te askeri aracın mayına çarpması sonucu 5 askerin ölümü ve 4 askerin yaralanması haberini öğrenince baygınlık geçirdi. 112 Acil Servis ekibinin müdahalede bulunduğu Lavas'ı, Milli Savunma Bakanı Gönül ve Kocaeli Valisi Erdal Ata teselli etmeye çalıştı.