BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Akdağdan iddialara tepki

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, grip ilaçlarında kısıtlama yapıldığı iddialarına sert çıktı

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanlığı'nın grip ilaçlarında kısıtlama yaptığı yönündeki iddialarının asılsız olduğunu söyledi.

Sağlıkta dönüşüm programını yerinde görmek için Kütahya'ya gelen Bakan Recep Akdağ, Vali Osman Aydın'ı makamında ziyaret ederek, kentle ilgili bilgi aldı. Geçmiş dönemlerde birçok aksaklıkların artık tarihe karıştığını belirten Bakan Akdağ, "Artık vatandaşımız sağlık hizmetine rahat ve kolay erişiyor. Hastalara, burası SSK'ya ait diye geri çevrilmiyor. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi bebek cenazeleri hastane morglarında rehin kalmıyor. İnsanlar, 'hastalığın bitti ama evrakını getir veya paranı getir çıkaralım' diye rehin kalmıyor. Hastaneye gittiğinizde vakıf veya dernek adına para alınmıyor. Ambulanslara hastamızı koyacağımız zaman kimse 'para ver de öyle koyarız' gibi talepte bulunmuyor, bulunamıyor. Bunlara tamamen tarihe karıştı" dedi. Bazı çevrelerin ilaçlarda yapılan yeni uygulamalara olumsuz bakarak, gürültü çıkardığını ifade eden Bakan Akdağ, "İlaç listeleri ile ilgili uygulama başlattığı zaman birileri hemen gürültü koparıyor. Nedir bu gürültü? 'Maliye kısıtlama yapmış, grip ilaçlarını vermiyor' diyorlar. Ama bu doğru değil. Grip ilaçları yine veriliyor. Ama nasıl? Bir grip ilacı hap şeklinde ve fiyatı 2 YTL. Aynı ilacın bir de suya atığınızda köpüren tarzı var, bunun fiyatı da 10 YTL. İkisinin de etkinliği aynı. Maliye Bakanlığı'nda bilim adamlarımızla birlikte yapılan çalışmada, 2 YTL'lik fiyatı ödenmesi yönünde karar çıktı. Bu toplantıda 'sırf köpürdüğü için 8 YTL fazla vermeyelim' şeklinde karar çıkınca bir gürültü koptu. Biz hükümet olarak, vatandaşa her halükarda ilacı ulaştırabileceğinizi herkese gösterdik. Türkiye'de ilaca ulaşılabildiği kadar bir çok zengin olan Avrupa ülkelerinde ulaşılamıyor" diye konuştu. Kütahya'ya tıp fakültesi kurulması yönündeki bir soruya Bakan Akdağ, "Tıp fakültelerinin kurulmasına hep olumlu baktım. Türkiye'de hekim yetiştirmeye çok ihtiyacımız var. Bir tıp fakültesinin kurulması, bir hastane ile doğrudan ilişkili değil. Önce olmayan fakültenin hastanesinden başlamak çok yanlış bir yaklaşım. Bir tıp fakültesi bir hastane binasından ibaret değil. Yeter ki Kütahya'da tıp fakültesi kurulsun, biz bütün hastaneleri fakültenin emrine açarız" şeklinde konuştu.

Vali Osman Aydın, ziyaret sonrası Bakan Akdağ'a, günün anısına çini pano hediye etti. Bakan Akdağ, daha sonra AK Parti İl Başkanlığı ziyaret ettikten sonra, ildeki sağlık çalışanları ile bir toplantı gerçekleştirdi. Bakan Akdağ, Kütahya'daki temaslarına yarın devam edecek.